Kultúra

2015.05.29. 15:20

Sírbontás kincskereséssel

Veszprém – Avar-kori leleteket tárhattak fel, tárgykereső játékon pedig játszva tanulhattak az érdeklődő diákok a Laczkó Dezső Múzeumban.

Kutasi Zsófia

A múzeum foglalkoztató termében kialakított sírbemutatóhelyet tárhatták fel a Fejér megyei és veszprémi diákcsoportok. Király András múzeumpedagógus vezetésével kibonthatták az erre a célra kialakított „sírt”, amelyben egy avar-kori női csontváz és az ahhoz tartozó eszközök, használati tárgyak hiteles másolatát fedezhették fel. Sorra vehették az egykori női viselet kiegészítőit is; karperecet, fülbevalót. A korabeli pogány temetkezésre jellemzően étel- és italáldozatot is elhelyeztek az elhunyt mellé. Az edényekből, tartókból pedig számos információ kiderül az egykori mesterségekről, életformáról. A tárgykereső játékon a diákok az Erzsébet-liget szinte teljes hosszában kutathattak leleteket, kincseket Barati Piroska régész vezetésével.

Király András múzeumpedagógus vezetésével kibonthatták az erre a célra kialakított „sírt”, benne az avar-kori női csontvázzal
Fotó: Penovác Károly

– A rendezvény célja, hogy elsősorban a gyerekek számára bemutassa és játékos formában közel hozza a régészeti munkát, munkafolyamatokat a lelőhely felderítéstől a dokumentációig – nyilatkozta S. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. Délután több kapcsolódó előadást tartottak. Kiss Róbert régésztechnikus a Halomsírmezők: megtalálástól a nyilvántartásba vételig címmel beszélt a régészeti munkafolyamatokról. Regenye Judit régész Hogyan lesz a cölöplyukból történelem? – Egy őskori település feltárása és értelmezése című előadását hallgathatták az érdeklődők. A programot idén második alkalommal hirdette meg a Magyar Régész Szövetség a Régészet napja alkalmából, a Lelőhely-felderítéstől a rekonstrukcióig címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!