Kultúra

2016.07.17. 07:31

Showman a zongora tetején - Tombolt a VeszprémFest közönsége Jamie Cullum zenéjére

Veszprém - Lisa Stansfield nagy sikerű pénteki fellépése után szombaton este Jamie Cullum dzsesszénekes "robbantotta fel" az arénát. A felejthetetlen előadás második felében a közönség már állva tombolt a brit zenész számaira.

Gajdos József

Mészáros Zoltán fesztiváligazgató Jamie Cullum szombat esti koncertje előtt tehetetlenül széttárta a karját és az égre mutatott. Sajnálkozott, hogy nem a gyönyörű barokk Szentháromság téren tarthatják a VeszprémFest koncertjeit, de hát örüljünk annak, hogy ilyenkor itt van nekünk az aréna – mondta. A korábbi években az előadások zömét sikerült a várban megrendezni, de a tizenharmadik fesztivál valamiért balszerencsés, a rossz időjárás miatt már a negyedik fellépőt költöztették be a sportcsarnokba. Bízott azonban abban, hogy a kiváló brit művész itt is jó hangulatot teremt. A közönségnek tolmácsolta a szombati fellépő Cullum szavait, aki azt üzente, hogy inkább popzenés lesz az este, tehát elő a tánccipőkkel!

Nos, így is történt, az ünnepelt világsztár az arénában eljátszott népszerű dalaiból egy csokrot. A felejthetetlen este második felében a közönség már állva tombolt. Ennél nagyobb sikert talán akkor ért volna el az angol énekes, ha a két nappal korábban ugyanezen a fesztiválon fellépett Gregory Porterrel duettezik néhány számban, ahogy ezt már nem egyszer megtette más színpadokon. De hát ne legyünk telhetetlenek, hiszen Jamie Callum egyedül is emlékezetes koncertet adott Veszprémben A szimpatikus fiatalember igazolta jó hírét, nagy showman, remekül énekel és zenél, azon túl pedig olyan, akár egy energiabomba: egy pillanatra nem állt meg az előadáson. A videó kivetítőre dolgozó kamerák időnként alig tudták követni a váratlan történéseket. Mert ilyenből bőven akadt, például, amikor beletérdelt vagy beletalpalt a zongorabillentyűkbe, de simán felállt énekelni a hangszerre is. Hol egyik, hol másik hangszeren játszott, azután átfutott a színpad egyik feléről a másikra – a fénykorát a Piramisban élő Révész Sándorra emlékeztetett. Aztán az első sorból rajongókkal ölelkezett egy szelfire, majd félidőben lement az illedelmesen ücsörgő közönség soraiba, lányoknak énekelt, végül heves karmozdulatokkal mindenkit a színpad elé hívott. Több százan elfogadták az invitálást, és az addig is remek hangulatú koncertből pillanatok alatt igazi buli kerekedett. A küzdőtéri székekről mindenki felállt, kezek a magasban, hullámzott a tömeg, énekelték a számokat, táncoltak a zenére, hangulat az egekben.

Jamie Cullumot nehéz beskatulyázni, hiszen lubickol a zenei szabadságban. Nagy tehetséggel, hatalmas tudással, kellő alázattal és sokoldalúan ötvöz olyan műfajokat, mint a jazz, a pop vagy a rock saját egyedi megközelítésében. Éppen ezért népszerű és ér el hatalmas sikereket szerte a világban. A Magyarországon először járt zenész Veszprémet is meghódította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!