Kultúra

2016.01.23. 15:25

Shakespeare műveiből adtak elő részleteket a középiskolások

Veszprém – Shakespeare és a szenvedély a témája a középiskolások idei programjának. A magyar kultúra napjához kapcsolódva a hagyományoknak megfelelően szombaton a Veszprémi Petőfi Színházban álltak színpadra.

Balla Emőke

Az Ádámok és Évák ünnepe a szolnoki Szigligeti Színház középiskolák számára szervezett színészi vetélkedője és előadás-sorozata. A rendezvény célja, hogy a fiatalok közelebb kerüljenek a színházhoz és a magyar drámairodalomhoz. Az első ilyen eseményt 2010 januárjában, a magyar kultúra napjához kapcsolódva rendezték Szolnokon, a Veszprémi Petőfi Színház is csatlakozott a kezdeményezéshez. A veszprémi társulat 2011-ben hívta meg a város és a megye középiskoláit egy évenkénti nemes versengésre. A középiskolások első alkalommal Madách Imre Az ember tragédiája című művének egy-egy „színét” adták elő. A következő évben a diákok a Biblia történeteit mutatták be, 2013-ban Emberek az embertelenségben címmel a XX. század első felének veszprémi és megyei vonatkozású történeteit idézték meg.  2014-ben Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából Gergők és Vicuskák címmel rendezték meg az előadást, tavaly pedig Petőfi Sándor élete és művei volt a téma. A diákoknak minden alkalommal a színház művészei segítenek a készülésben, a tíz-tizenöt perces jelenetek színpadra állításában.

Az idei középiskolás bemutató Shakespeare és a szenvedély köré épült. Az angol drámaíró, költő 1564-ben született és négyszáz évvel ezelőtt, 1616-ben halt meg. Az ő műveit dolgozták fel a középiskolások. A veszprémi Medgyaszay István Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium, a várpalotai Duende Színjátszó Kör, Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium, a várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola, a veszprémi Kozmutza Flóra Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, a Veszprémi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolájának Színjátszó Szakköre, a  veszprémi Lovassy László Gimnázium Lovassy Diákszínpada és a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium Lóczy Diákszínpada többek között Shakespeare Makrancos hölgy, Szentivánéji álom, Sok hűhó semmiért, Ahogy tetszik, Rómeó és Júlia, valamint Vízkereszt, vagy amit akartok című drámájából mutatott be egy-egy jelenetet.

A balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnáziumban évtizedek óra működik színjátszó kör. A fiatalok számos megmérettetésen vettek részt, de a legfontosabb számukra a próbák alatt együtt eltöltött idő, a közös élmények. A színpadot tavaly óta Kéri Kitty színművész irányítja. Huszár Boglárka és Orbán Klaudia kilencedikesek, tavaly csatlakoztak a diákszínpadhoz, az angol és német két tannyelvű osztályban mindkettőjüknek csak idegen nyelvi óráik voltak, hiányzott nekik a magyar nyelv, az irodalom. Azt mondták, nagyon jó a közösség, szeretnek együtt lenni. A Veszprémi Petőfi Színház Ádámok és Évák ünnepén tavaly is felléptek, jó együtt lenni, eltölteni ezt a napot, más középiskolák előadásait megnézni. Ezt Dobos Barnabás is megerősítette, sokat készültek, próbáltak a szombati szereplésre. A szerelem köré épülő jelenetük ötlete Orbán Klaudiáé és Major Georgináé, Shakespeare több művéből válogatták össze a szerelemmel, szenvedéllyel és az ezekhez tartozó szenvedéssel teli jeleneteket. Arra a kérdésre, hogy mit tudtak kezdeni ezzel a témával, a középiskolások egyöntetűen és természetesen válaszoltak: közeli a téma, hiszen mindannyian voltak már szerelmesek, ez a „korral jár”, mondták. Viszonzatlan szerelemben is volt részük, meg kell tanulni szenvedni.

Az iskolák csoportjait Kéri Kitty, Szeles József és Máté P. Gábor színművészek segítették, az előadást Kéri Kitty rendezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!