Kultúra

2017.04.28. 07:40

A Séd malmok titkait tárták fel a vetélkedőn

A vetélkedő sorozat döntőjén a veszprémi Deák Iskola lánycsapata érdemelte ki az első helyezettnek járó oklevelet, részt vehetnek a tanév végi Legek kirándulásán.

Jákói Bernadett

Négy veszprémi általános iskola csapata mérte össze tudását a hagyományos Malmok a Séden című ipar –és helytörténeti vetélkedő döntőjén a MNL Veszprém megyei Levéltárban.

A környezetvédelmi oktatóközpont és a közgyűjtemény közös honismereti vetélkedősorozatán résztvevő kisdiákok ősztől kezdődően Magyar János malomkutató , építészmérnök vezetésével három fordulóban ismerkedtek meg a veszprémi Séd menti vízimalmok történetével , működésével, jelenlegi funkciójukkal, terepsétát tettek az egykori malomárkok mentén is.  A mai tanulóknak nehéz volt elhinni, hogy akár még 70 évvel ezelőtt is hogyan nézett ki egy eredeti, működő  vízimalom szerkezete. A séta alatt hallott információkat a vetélkedőn dolgozták fel, a malmokkal kapcsolatos közmondásokat kellett összeállítaniuk, de az A part alatt c. gyermekdal összekevert versszakainak a sorrendbe helyezése sem jelentett akadályokat. A malmos totó kitöltésében Völler István malomszakértő, egykori molnárinas segédkezett a gyerekeknek, pihenésképpen pedig magyar népdalkincs legszebb, malmokról szóló dalai közül hallhattak a diákok népi hangszeres bemutatót. A megmérettetés győztese a Deák Iskola lánycsapata lett, második helyezésre a Rózsa úti általános iskola került, harmadik helyen a Cholnoky Jenő általános iskola végzett, míg a negyedik helyezést a Deák Iskola fiú csapata érte el. Külön értékelésben a Szilágyi Iskola csapata részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!