Sebő Ferenc adott koncertet Balatonfüreden

2017. augusztus 13., 08:48 szerző: Sági Ági fotós: Sági Ági
komment
Balatonfüred Sebő Ferenc februárban ünnepelte hetvenedik születésnapját. Ebből az alkalomból adott monstre koncertet a Budapesti Müpában. Ezt a koncertet hozta el Balatonfüredre is, így a többszáz fős közönség több, mint két órán át élvezhette a negyven éves munkásság válogatott dalait.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

- Ez egy marketingfogás, a hetvennel lehet engem eladni, jövőre ha már 71 leszek, kutyát sem érdeklek majd - kezdte viccelődve Sebő Ferenc.  – Számomra a 70 csak egy szám, nem érzem, hogy bármit lezárna. Lendületben vagyok, egy csomó munkát tolok magam előtt. Biztos eljön majd az idő, amikor fizikailag már nem bírom, majd akkor váltok, de biztos vagyok benne, hogy az embert az tartja karban, ha van dolga- tette hozzá.

Sebő Ferenc szereti a koncerteket. Zenekarával, a Sebő Együttessel szinte hetente koncerteznek, és a fesztiválidényen kívül is működik a Sebő Klub.  Bár a sok fellépés megterhelő, jó érzés hogy olyan dolgot tud csinálni, ami másoknak örömet okoz. Ha egy koncert jól sikerül, az emberek másképp mennek haza. Ha ott vannak lélekben, és tudnak koncentrálni, akkor van kisugárzás. Ha valami nem megy jól, akkor erről is van visszajelzés. Nagyon szeretik, ha a közönséget is elkapja a hév, és a zenekar kicsit jobbá teszi az életet. A koncerteken általában valamilyen tematikus válogatást ad elő, volt, hogy az időmértékes versek, vagy valamelyik kedvenc költő volt a válogatás alapja. Füreden az énekelt vers- formákat mutatta be, hol egy Horatius, hol egy Berzsenyi, hol egy Varró Dani verssel. Célja, hogy megmutassa, hogy a vers egy mindig is énekelt műfaj volt, amit ha éppen nem is énekelnek, a vers ritmusképlete végigvonul az egész szövegen.

Fotó: Sági Ági

Sosem volt célja, hogy híres legyen, a verséneklést is az osztálytársak szórakoztatására kezdte el. Építészként végzett, csak később, felnőttként, a zenetudományokból is diplomát szerzett. Diákként sokat dolgozott ásatásokon, otthonában lego kockákból felépítette a Budai vár egy arányos részletét. Ez még ma is megvan, és már unokájával együtt nézegetik. Foglalkozik népzene- kutatással, könyveket írt, lemezeket készített, 15 évig a Magyar Televízióban szerkesztett műsorokat.

- Valamelyik nap véletlenül láttam meg magam a tévében, elővették É. Szabó Márta egyik régi Cimbora műsorát, amiben egy Arany János verset énekelek fiatalon. Most azért szaladgálok, hogy meglegyen, mert jól sikerült, lehetne énekelni, de teljesen elfelejtettük. Szerencsére a mostani zenésztársaim közül Barvich Ivánnak nagyon jó a memóriája, sokszor előfordult, hogy évekkel később kérdeztem vissza valamire, amit elfelejtettem, és ő eljátszotta.

Weöres Sándort szerinte nehéz felülmúlni, de vannak nagyon jók a fiatalok között is. Sikeres vállalkozás lett, amikor Sebő dallamokat küldtek ki fiatal kortárs költőknek, akik ezekre verset írtak. Néhány annyira jól sikerült, hogy Weöres Sándor versei mellé felkerülhetett a Rongyszőnyeg albumra.

- Azok tudnak jó verseket írni, akiknek jó a formaérzékük, vagy jól ismerik ezeket. Én a népdalformáktól kezdve az időmértékes, bonyolultabb formájú versekig sok mindent játszom. Varró Dani például olyan jópofa szöveget írt az Anakreóni dallamra, hogy azt azóta is játsszuk. De adunk elő Tóth Krisztinától, Vörös Istvántól és másoktól is.

Sebő Ferenc jelenleg egy zenetudományi munkán dolgozik. Zeneakadémiai tanára, Dobszay László készítette el a népzenei típuskatalógus első részét, aminek írásába még diákként segíthetett be. A második rész a szerző halála miatt nem készülhetett el. Sebő Ferenc elmondta, hogy Dobszay László 180000 népdalt ismert fel, helyrerakta a típusaikat, tudta, hogy melyik, hova tartozik. A munka befejezése azért lenne fontos, mert a 150 - 200 éves népzenegyűjtés erdményét, a mai napig nem lehet látni. A katalógusban benne lesz minden dal, a történetével, eredetével. A Dobszay tanítványok közül néhányan, a hagyaték segítségével most a katalógus második kötetén dolgoznak. Rövidtávú cél ennek a nagy munkának a befejezése.

Sági Ági

2017. augusztus 13., 08:48 szerző: Sági Ági fotós: Sági Ági

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...