Kultúra

2016.05.05. 16:43

Sárkányok, pörgettyűk, babák - Modern japán műremekek egy tárlatban

Veszprém – Az európai felfogásban a papírsárkányok egyszerű gyerekjátékok, viszont a japán műremekek eredete a távoli múltba vezet – mondta S. dr. Perémi Ágota, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a múzeum új időszaki kiállításának megnyitóján.

Kutasi Zsófia

A Papírsárkányok, pörgettyűk és babák Japánból című kiállításon az igazgató kiemelte, ezek a tárgyak több tartalommal bírnak, mint vélhetjük. A kínai eredetű papírsárkányok díszítése, röptetése ma is élő hagyomány. Régen a reptetésből jósolták meg az elvetett termés hozamát, nehéz tárgyakat emeltek fel a sárkányokkal. Az újévkor röptetéssel adtak köszönetet az elmúlt év sikereiért, de a fesztiválok elengedhetetlen kelléke, a jó szerencse szimbóluma is egyben a papírsárkány.

A pörgettyűk tradíciója is legalább annyira sokszínű, mint a papírsárkányoké; Japánban ezerféle darabot tartanak számon. A babák szintén a hagyomány részét képezik, korábban misztikus szerepük is volt, de dísz- és ajándéktárgyként, játékként is használták őket. A részletgazdag kidolgozás igazi műalkotássá emeli ezeket a tárgyakat.


A kiállítás kurátorai Barati Piroska és Szántó Attila. Barati Piroska elmondta, több mint negyven sárkány, negyven pörgettyű és két babaszett látható a tárlaton. A babaszettek ősi hagyományt képviselnek: a kisgyermekes családok szoktak a fiúknak és a lányoknak állítanak egy-egy ilyen szettet. Hosszas gyűjtőmunkát és pénzt fektetnek abba, hogy minél több részletét meg tudják szerezni az összeállításoknak. A fiúk és lányok ünnepén március 3-án és május 5-én szokták kiállítani azokat. Ilyenkor papírsárkányt is reptetnek. A röptetés régen hadi üzenetek továbbítására is szolgált, a papírsárkányok ma fesztiválkelléknek számítanak. A babák kézműves termékek, érdekesség, hogy más mester készíti azok testét, fejét, ruháját és kezét, melyeket a folyamat lezárásaként illesztenek össze.

A kiállítás modern tárgyakat mutat be, melyek a tradíciók alapján a mai kor igényeinek megfelelve készültek.

Némethné Károlyi Jolán, önkormányzati képviselő a megnyitón kiemelte, a kultúra az, ami összeköti a népeket, híd lehet Veszprém és Japán között is. Egymás kultúrájának a megismerése kifogyhatatlan értékár.

A kiállítást Shymada Ryusuke, a Magyarországi Japán Nagykövetség másodtitkára, a kulturális és sajtóosztály vezetője nyitotta meg, ünnepi köszöntőjét Kutics Károly, a Veszprém Megyei Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke tolmácsolta. A tárlat a Japán Alapítvány Budapesti Irodájának vándorkiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!