Kultúra

2017.08.13. 16:40

Sajátos világ a képeken - Bolba Gábor alkotásai könnyed muzsikával és borral

PALOZNAK - Lélektöredékek címmel Bolba Gábor zenész, képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás a Szent József-házban az önkormányzat és a Veszprémi Művész Céh szervezésében. A megnyitó után borbemutatót tartottak.

Szendi Péter

- Mindig is lenyűgözve nézem, hallgatom az emberi elme, lélek parádés művészi megnyilvánulásait, alkotásait. Most is, és értetlenkedem, hogy akkor miért is vannak viszályok, háborúk, miért is van totális káosz a világban! Elárulom, mi, emberek tesz-szük ezt a világunkkal
- kezdte a megnyitóbeszédében Baky Péter festőművész.

A mostani tárlat egy nehezebben megközelíthető, a befogadótól hosszabb elemzést, átgondolást igénylő kiállítás. Nagyobb nyitottságot vár el tőlünk, kicsit talán tovább bonyolítva a néző, az alkotó és az alkotás egyébként sem egyszerű viszonyát. A művész többnyire egy átírt, átértelmezett világot tár elénk, a néző többnyire egy egyértelmű, számára érthető megfogalmazást vár.

 

Bolba Gábor vegyes technikával dolgozik. A szitanyomat és az egyedi grafikai elemek keverednek a lapokon, és feltárják előttünk az alkotó vívódásait, hogy hogyan is fogalmazza meg mondanivalóját felénk, a befogadó felé, érzéseit a világról rólunk, önmagáról. Ami még különlegesebbé teszi a kiállítást, hogy különböző textilanyagokra nyomja ezeket a grafikai lapokat, és ebbe nyúl bele egyedi eszközökkel. Bolba Gábor elsősorban zenész, nagybőgős, de szinte mindennap foglalkozik a grafikával. E kettő, mint tudjuk, tökéletesen megfér egymás mellett, hát még ha egy pohár borocska is segít a munkálkodásban.

A kiállítást követően a Klassz a pARTon!-koncerten zongorán játszott Görög Noémi és Görög Enikő. A könnyed zongoradarabok között elhangzott Astor Piazzola Libertango című darabja is. A koncert végén a kiállítóterem mögötti teraszon borbemutatót tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!