Kultúra

2016.03.04. 10:22

Rontást akadályozó patkolt tojás

Ma már a tojás miatt leginkább a húsvéti ünnepkörhöz kötik a tojáspatkolást, pedig a huszadik század első felében elterjedt hagyomány nem ünnepekhez kötődik, hanem a kovácsmesterséghez.

Tisler Anna

Csíkné Bardon Réka Csabrendeken élő népi iparművész, a népművészet ifjúmestere nyolc éve saját maga tapasztalta ki, hogyan lehet úgy megpatkolni egy tojást, hogy az ne törjön szét. Segítségére volt a tanulás fáradságos és hosszú útján férje, Csik Tamás, aki szintén a népi iparművész és a népművészet ifjú mestere cím birtokosa. A kovácsmester műhelyében gyakran töltötte az időt Réka, aki így az alapokat elsajátította. A tojáspatkolás alapjai ugyanis a kovácsoktól erednek. Vélhetően a mesteremberek vetélkedtek, ki tud megpatkolni egy tojást. Ahhoz ugyanis komoly kézügyesség, türelem és odafigyelés szükséges.

Fotó: Tisler Anna

- A tojásra patkót szegeltek, majd később már bármilyen motívumot használhattak - mesélte Réka. - Tyúk és lúdtojást használok. Láttam strucctojást is megpatkolva, de úgy vélem, mivel magyar népi mesterséget űzünk, maradjunk a hazai állatok tojásánál. Ugyancsak nem szeretem az olyan tojásokat sem, amelyek készitőjének az volt a célja, hogy minél több díszt tegyen fel. A népművészet célja a hagyományok ápolása, és idegen tőle a vetélkedés, a rekordok döntögetése. Egy szép, magyar hagyományokkal rendelkező motivum gondosan kidolgozva, igényesen feltéve, az szemet gyönyörködtető. A tojásra nem csupán patkót, hanem apró kovácsszerszámot, tulipán, páva és egyéb figurát lehet tenni. A népi hiedelem szerint a patkolt tojás patkolt tojás kitűnő ellenszere a rontásnak, szemmel verésnek és egyéb balszerencsének.

A minta alapját puha, könnyen megmunkálható fémből Réka készíti. Erre a célra készített kis méretű üllőn kalapáccsal munkálja meg azt, majd kijelöli a szegek helyét és kifúrja. Fából készült tojáshoz igazítja kalapáccsal, hogy a minta vegye fel a tojás alakját. A kifújt tojás héjához igazítja, majd határozott mozdulattal gombostűvel kilyukasztja. A tűket ekkor benne hagyja, majd fél-egy centiméterre a lyuktól másikat fúr, amelyen kijön majd a patkószeg. Kiveszi a gombostűket, majd egy másik szerszámmal megnöveli a lyuk méretét. Az erre a célra a szintén általa gyártott,  könnyen megmunkálható patkószeget meghajlítja úgy, hogy annak vége a motivum melletti lyukhoz érjen, majd kezdi a szegelést. Ügyességet és kitartást igényel a tevékenységnek ez a része is. Ha kijött a szeg a másik lyukon, óvatosan behajlítja azt, hogy rögzítse a mintát. A tojáspatkolás tehát a lópatkolás módja szerint történik.

- A tojást kifújom, majd száraz, jól szellőző helyen kiszárítom  - tudtuk meg az alkotótól. - A gombostűt amikor beleszúrom, a tojást a kezemben tartom, hogy így csökkenjen a nyomóerő és ne pattanjon szét. Egy PÁR évbe telt, mire kikísérleteztem azt, mit hogyan célszerű csinálni. Sok tojáshéjat törtem, mire elsajátítottam a technikát. Kutatom is a tojáspatkolást. Sajnos, ma már kevesen művelik azt.

A népművész vallja, a mesterség úgy tölti be a szerepét, ha élő. Oktat, szakkört vezet, bemutatókra jár. Örül, ha átadhatja a tudását. Húsvétkor a sümegi várban tart tojáspatkoló bemutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!