Kultúra

2017.07.16. 09:28

Rembrandt üzenete a mai kor emberének - Kiállítás Zircen

ZIRC Rembrandt bibliai témájú műveiből nyílt kiállítás az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtár barokk termében, mely stílusával is méltó miliőt biztosít.

Müller Anikó Hanga

A gyűjtemény Thomas Emmerling tulajdona, aki vallja, a műgyűjtés szenvedély, eredményét megosztani az emberekkel, így vitára késztetni őket, a gyűjtő társadalmi felelősségvállalását mutatja. Ez vezérelte, hogy az anyagot bemutatásra felajánlja a cisztercieknek.

Az ünnepi megnyitón Németh Gábor könyvtárvezető elmondta, már korábban is kapcsolódtak az alkotóhoz, amikor a Szépművészeti Múzeum „Rembrandt és a holland arany évszázad festészete" című kiállításhoz kölcsönadták két Blaeu glóbuszukat. Ismertette a holland művész korát, beszélt művészetéről.

Kiemelte, Hollandia aranyszázadában élt, ahol a gazdagodó polgárságnak szüksége volt könyvekre, művészetre. Németalföld neves nyomdász családjainak termékei a ciszterci könyvtárban is megtalálhatók.

A kiállítást Bérczi Bernát kormányzó perjel – jobbról, mellette Németh Gábor – ajánlotta az érdeklődők figyelmébe

– Rembrandt rézkarcainak témaköre széles, felöleli az önarckép, arckép, karakterfejek, ó- és újtestamentumi ábrázolások, zsánerjelenetek, tájak, aktok, allegóriák körét. A rézmetszést könyvillusztrációiban is felhasználta. Mintegy háromszázhatvanöt rézkarcot és metszetet hagyott ránk.

A Francia Nemzeti Könyvtár 1865-ben Amand Durand képzőművészt kérte fel a művész munkáinak restaurálására, aki másolatokat készített azokról, ezek közül láthatók itt a bibliai témájúak, mondta. A kiállítást Bérczi Bernát kormányzó perjel nyitotta meg. Szólt Rembrandt bibliai témájú műveiről, vallásosságáról, a képek üzenetéről.

A kiállítást Bérczi Bernát kormányzó perjel – balról – ajánlotta az érdeklődők figyelmébe

– A művész egész életét átjárta a hit, a vallásosság. Munkásságának legnagyobb része bibliai témájú, ábrázolásaiban meghatározó a szövetség eszméje. Isten szövetsége az emberrel, mely átível az egész emberi történelmen, Ábrahámtól kezdve Jézusig, akivel ez beteljesedik.

Képei mély, korán messze túlmutató gondolkodást tükröznek. Csúcsműve a Százforintos lap című rézkarca, mely Máté evangéliumának 19. részéhez kapcsolódik.

Fotók: Müller Anikó Hanga

Rembrandt művészetével misszionálni akart, eljuttatni egy üzenetet az emberekhez, miszerint Isten szövetséget akar velünk és magához elvezetni bennünket. Ezzel az üzenettel szembesülünk a kiállításon, mondta Bernát atya. A tárlat október elsejéig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!