Kultúra

2016.05.25. 17:50

Régi szerelem - mai átiratban

Veszprém – Kortárs tánc, próza, népi motívumok és rengeteg szimbólum – Móricz Zsigmond Pillangó című regényét a Vörösmarty Színház értelmezte újra.

Kutasi Zsófia

A régi és a modern különös ötvözete az előadás, mely annak is nyújt újdonságot, aki jól ismeri a művet. A Pillangó az örök érvényű kérdést feszegeti, a tiltott, mindent elsöprő szerelemről, a fiatalok egymás iránti ragaszkodásáról, melyet mindenki ellenez. Hitves Zsuzsika és Darabos Jóska története a mai napig megindító, melyet érdemes újra elővenni.


A Vörösmarty Színház színpadi előadásában a népi, a retro és a modern egyesül tánccal, énekkel, prózával, mozgással. Tartalmas és részletgazdag produkció, mely rengeteg szimbólumot vonultat fel. A népzenére koreografált mozgás, az akrobatikus elemek és a tánc a történet idejébe helyezi a cselekményt, mégis hidat képez a mai kor embere számára. A nosztalgikus hangulatot megtartva frissé teszi a kortárs tánc, a mozdulatok, melyek újraértelmezik az eredeti művet. Külön érdekesség a jelmez és díszlet választás; a táncosok nagyrészt piros overallt, sapkát, kesztyűt viselnek, a helyszínekhez sokszor minimális a háttér vagy éppen a művészek jelenítik meg a környezetet.

A Pillangót a Tánc fesztiválján a Hangvillában láthatta a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!