Kultúra

2017.05.12. 17:44

Pünkösdi búcsú Csíksomlyón

CSÍKSOMLYÓ - A fogadalmi búcsúnak a 450. évfordulóját ünneplik idén Csíksomlyón.

Balla Emőke

Zarándokok ezrei keresik fel a helyet.1567. pünkösd szombatján összegyűltek a székelyek Csíksomlyóra: segítséget kérni hitükben való megmaradásukhoz és hálát adni Istennek és a Szűzanyának a segítségért. Megfogadták, hogy nem valaki vagy valami ellen emelnek szót, hanem Istenbe vetett hitüket erősítik, ennek emlékére minden pünkösd szombatján egységesen elzarándokolnak a Szűzanya tiszteletére Csíksomlyóra.

Így kezdődött a pünkösdszombati nagy zarándoklat, amelyet a mai napig hűségesen gyakorolnak a hívő székelyek, de nem csak ők, hiszen számos messzi helyről érkeznek a zarándokok. A pünkösdi zarándoklatot a június 2-án kezdődő szentmise nyitja meg, majd a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik.

A június 3-i, délután fél egykor kezdődő ünnepi szentmise helyszíne a Hármashalom oltár, a misét Miguel Maury Buendía, a Vatikán bukaresti nagykövete, Románia apostoli nunciusa mutatja be. Szentbeszédet mond Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

A Szent Péter és Szent Pál tiszteletére szentelt csíksomlyói plébániatemplomban délután öt órakor kezdődik a csángó szentmise, amelyet Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó elnöke mutat be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!