Kultúra

2017.04.20. 18:15

Profi táncosok randevúja - Idén már az ország minden pontjáról érkeztek csoportok

Sümeg - Fiatalság, lendület, látványos koreográfiák sora és profizmus jellemezte a IX. Dunántúli Táncversenyt, több száz táncos megmérettetését.

Tóth B. Zsuzsa

A magas művészi színvonalt képviselő programra már nem csak a Dunántúlról, hanem az ország minden részéből érkeztek tehetséges táncosok a Kisfaludy művelődési központba. Produkcióikat kiváló szakmai zsűri bírálta.  A fergeteges hangulatú táncversenyen a táncművészeti csoportok többszáz versenyzője adott ízelítőt koreográfiáikből rekord számú műsorral, összesen 189 koreográfiával. A reggeltől késő estig tartó program folyamatosan óriási érdeklődés mellett zajlott.

A fellépők hozzátartozói mellett ugyanis számos érdeklődő tekintette meg a versenyszámokat. A mini gyermek, junior, felnőtt és senior korcsoportokban meghirdetett népszerű versenyen klasszikus balett, jazz balett, kortárs tánc, moderntánc, show tánc, mazsorett, hip-hop, rock’n’roll, társastánc, színpadi látványtánc és táncszínház kategóriában mutatták be a versenyzők a színvonalasabbnál színvonalasabb látványos koreográfiákat a táncot kedvelő közönség nagy örömére.

A  IX. Dunántúli Táncversenyre többszáz táncos érkezett az ország minden pontjáról, hogy megméressen. A legsikeresebb csoport a Kiszelyné Czibik Tünde művészeti vezetésével működő veszprémi Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió volt. Ők érdemelték ki többek közt a  Dunántúli Táncverseny Bajnoka címet,  a csoport kiemelt arany minősítést  kapott és   a  gyermek kategóriájában a legkiemelkedőbb, leglátványosabb koreográfia elismerést is kiérdemelték. Szóló táncosaik kiemelt arany és arany minősítéseket szereztek
Fotó: Művelődési Központ

- A táncversenyen a versenyszámokat kiváló  szakmai zsűri értékelte. Stefán Gábor balettmester, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház koreográfusa, a Körtánc AMI igazgatója,  Paksa Eszter balettmester - táncpedagógus,  valamint Búry Katalin zenés színpadi pedagógus értékelt a tánctechnika, a koreográfia, az előadásmód, összhatás és eredetiség szempontjai szerint. Figyelembe vették a tánctechnika nehézségi fokát, az adott stílus jellemző jegyeit, a koreográfia egyediségét, ötletességét, mondanivalóját, a zenével való összhangját, a tér kihasználtságát, továbbá a megjelenést és a kisugárzást.

A versenyen a Dunántúli Táncverseny Bajnoka címet a Kiszelyné Czibik Tünde művészeti vezetésével működő, veszprémi Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió nyerte el. A csoport kiemelt arany minősítést kapott az Átváltozások című  műsorszámért, amely a verseny gyermek kategóriájában a legkiemelkedőbb, leglátványosabb koreográfia elismerést kapta.  Kocsi Réka szólista Roxi című és Lacó Fruzsina Mint a víz című szólószáma kiemelt arany minősítést kapott.

Arany minősítést kapott a NCIS és a Bolero formáció, valamint Kocsi Réka Rózsaszál és Leidl Hágár Autum című szóló tánca. A Cholnoky MMS szólistája, Benedek Bianka  A fekete hattyú című táncáért az arany minősítés mellett a magas szintű művészi kapott díjat, valamint a Vonalak című száma a legtökéletesebb jelmezért kapott különdíjat. A Hópelyhek formáció ezüst minősítésben, és művészi hatásért különdíjban részesült. Ezüst minősítést kapott továbbá 10 koreográfia, a Takargatni való, a Fátyoltánc, az Inspiráció formációk,

a Pillangók táncával Dorogi Fanni és Radics Flóra. Keller Fruzsina Élvezd a zenét, Lacó Fruzsina Fiatalság, Faragó Dorottya Szívhang című szólótánca, Kocsis Kinga és Laczó Fruzsina Moverment Quality, Faragó Dorottya és Barabás Fanni Törd meg a csendet, valamint Horváth Regina és Sevinger Ivett Ego című duettje.  Bronz minősítést kapott a szólisták közül Bódis Izabella Legyen hó című tánca, Polányi Lili A hold gyermeke, Encz Emese Elbűvölve, Sevinger Ivett Több, mint szerelem, Péter Veronika Ne hallgasd el című szóló tánca. A Sümeg Kupát a zalaegerszegi Albatrosz Táncegyüttes nyerte el.

A zsűri díját a zirci Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület nyerte el. A csoporttól kiemelt arany minősítésben részesült a Majmócák birodalma című szám, amely jelmeztervezői különdíjat is kapott  Fotó: Művelődési Központ

Az együttes kiváló arany minősítésű akrobatikus elemeket felvonultató, látványos koreográfiái és kiváló táncosai nagy sikert arattak a közönség körében is. A kiváló arany minősítésű Bartók című műsorszámuk a Junior korcsoport legkiemelkedőbb koreográfia és előadás díjat is kiérdemelte. A zsűri díját a zirci Ritmus Tánc- és Mozgásművészeti Egyesület nyerte el. A csoporttól kiemelt arany minősítésben részesült a Majmócák birodalma című szám, amely jelmeztervezői különdíjat is kapott. Arany minősítést érdemelt ki az Állati nyomozók, a Riói ritmusok, a Ringat a víz, a Meglepetés című versenyszám.

Hunyadvári Vivien és Kovács Anna New girls in town, valamint Horváth Kiara és Simon Rebeka Összhang című duettje, továbbá Horváth Klára Ego című szólószáma. Kiemelkedő koreográfiáért kapott elismerést az együttes két koreográfusa, Finta Dóra és Kertay Zsuzsanna.  Simon Rebeka Beautiful című műsorszáma ezüst minősítést és művészi hatásért járó különdíjat, a Dzsungel imája című formáció az ezüst minősítés mellett jelmez különdíjat kapott.

Fodor Linett a bronz minősítésen felül elnyerte a kitűnő táncos díjat, Duett társával, Földesi Eszterrel bemutatott Csokik című duettjük is bronz minősítésben részesült, valamint ötletes jelmezért kaptak különdíjat. További ezüst minősítésekben részesült a Sing in the rain,  a Tánc a vadonban, a Bang bang, a Két fél? Egy egész?, az Álom és ébrenlét, az Angel és Horváth Klára tánca. Bronz minősítést kapott Dóber Fanni Esőtánca, a Cincognak az egerek, a Reggeli varázslat, a Szoknyák, székek, szépek, a Szeretet lángjai, a Royals, a Listen to your heart, a Cuban Style Lasso solo, az 5 lány 5 tánc, a Végtelen út, a Hearthy Cry című koreográfia.

A Legdinamikusabb táncegyüttes címet a pápai Balance Dance Team érdemelte ki, valamint körükben kiemelkedő táncos díjak is gazdára leltek   Fotó: Művelődési Központ

A Legdinamikusabb táncegyüttes címet a pápai Balance Dance Team érdemelte ki, valamint körükben kiemelkedő táncos díjak is gazdára leltek. Junior csoportjuk arany minősítést kapott a Hard core című koreográfiára, felnőtt csoportjuk aranyat érdemelt a Rev up crew formációra, ezüst minősítést pedig a Split című műsorszámuk kapott. Tapolca város mazsorett csoportjának Magyar tánca ezüst minősítésben részesült, a Fények tánca pedig elnyerte a zsűri „Legötletesebb – leglátványosabb produkció” különdíját.

Az Ajka-Kolontár Ilcsi Dance Bennünk a remény című modern táncával, és klasszikus balett műsorszámaival több bronz minősítést kapott. A Sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ Brodway Táncegyüttese modern tánc kategóriában az Egy lány című koreográfiával  kiemelt arany, a Sejtek és a Pokol színei című műsorszámával ezüst minősítést érdemelt ki.

A zsűri a legtökéletesebb koreográfia különdíjat a zalaszentgyörgyi Tornyos TánClub vezetőjének, Tornyos Ervinnek, valamint Zsédenyi Zsuzsannának a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ jazz balett együttes vezetőjének, továbbá a Fővárosi Művelődési Ház Tácművészeti Műhelye koreográfusainak adta.

A táncverseny szervezője, a művelődési központ vezetője a program jelentőségéről nyilatkozott lapunknak. Mint Szerencse Károlyné elmondta, a hagyományos, egyre nagyobb érdeklődés mellett rendezett táncverseny egy bemutatkozási lehetőség az amatőr, de magas színvonalon működő táncegyesületek, tánccsoportok és táncos produkcióik részére.

- A verseny szervezésével fő célunk a tánc, mint kulturális művészeti ág népszerűsítése, a táncegyüttesek működésén keresztül a tehetséggondozás, a fiatalok hasznos szabad idejének eltöltése, egészséges életmódra nevelése, mozgáskultúrájának fejlesztése. Fontosnak tartjuk továbbá a tánccsoportok, táncosok, művészeti vezetők, koreográfusok további eredményes munkájának szakmai segítését.

Nem utolsó sorban szeretnénk segíteni Sümeg kulturális turizmusának fejlesztését, hiszen nagyszerű érzés, amikor a verseny alkalmából az ország minden részéről érkező 500-600 versenyző a hozzátartozóikkal együtt a szakmai programon túl boldogan élvezi városunk vendégszeretetét, igénybe veszik a vendéglátási – szállodai szolgáltatásokat, megtekintik a belváros gyönyörű nevezetességeit, és viszik városunk jó hírnevét – mondta Szerencséné.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!