Kultúra

2016.03.13. 19:34

Példakép lehet számunkra - Kiállítás Pap Gábor emlékére

Marcaltő - Az egykori neves pápai diák, ihászi honvéd, költő, dunántúli református püspök, Pap Gábor élettörténetét mutatja be a marcaltői könyvtárban megnyílt kamarakiállítás.

Polgár Tibor

Köszöntőjében Sandl Zoltán, Marcaltő polgármestere elmondta, az 1849-es ihászi csata neves katonájára, a későbbi híres egyházfira büszkén, példaképként tekintenek, nem véletlenül állítottak öt esztendővel ezelőtt emlékművet a tiszteletére Ihászon.

Pap Gábor halálának 120. évfordulóján, 2015 végén emlékkiállítás nyílt Fritz Beke Éva teológus gyűjtőmunkájának köszönhetően Komáromban. A tárlat anyaga vándorútra kelt, hogy bejárja azon helyszíneket, ahol Pap Gábor életében nyomot hagyott. Az első magyarországi helyszínre, Marcaltőre Kerecsényi Zoltán pápai önkormányzati képviselő közvetítésével került, aki 2011-ben az ihászi Pap Gábor-emlékkő elkészítésének kezdeményezője volt.

Fritz Beke Éva és Kerecsényi Zoltán a kiállítás megnyitóján
fotó: Marcaltő önkormányzata

A tárlat megnyitóján Fritz Beke Éva beszédében úgy fogalmazott, Pap kivételes ember hírében állt, aki rendkívüli szorgalommal és eltökéltséggel kereste a felekezetek közötti megbékélést. A teológia és az irodalom mellett politikai téren, parlamenti képviselőként is hathatósan munkálkodott. Kerecsényi Zoltán főként az 1848-49-es szerepvállalását világította meg, illetve példaként állította Pap nagy szociális érzékenységét és azon társadalmi erőfeszítéseit, amiket a nők oktatásának emeléséért, a pedagógia színvonalának javításáért tett.

Az április elejéig nyitva tartó marcaltői kiállításon színes fotótablókon kísérhetők végig Pap Gábor életének legfontosabb állomásai. A tárlókban felfedezhetők például a pápai diákévek alatt szerkesztett ifjúsági lapok eredeti példányai, a hajdani helyi zsidóság Iparosokat Gyámolító Egyletének, illetve a komáromi hitközség mellett működő jótékonysági egylet oklevelei, továbbá a püspök egykori eredeti pecsétnyomója is. A relikviák között megcsodálható többek között egy nagyméretű úrasztala-terítő, amelyet 1878-ban Pap Gábor adományozott szülőföldje hívő közösségének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!