Kultúra

2017.04.04. 10:19

Színpad és más semmi - Beszélgetés Mikó Istvánnal

Pápa - Rajzfilmen szinkronizálta Micimackót és A nagy ho-ho-horgász címszereplőjét.

Polgár Szilárd

Láthattuk számtalan bohózatban, kabaréban, klasszikus színdarabban, tévében és mozivásznon egyaránt. Mikó István nem mindennapi pályafutása során korosztályoknak játszott, generációkat nevettetett meg vagy éppen csalt könnyet a szemekbe. Legutóbb Kálmán Imre A cigányprímás című operettjének főszerepét játszotta Pápán, ennek kapcsán a nagy sikerű, telt házas előadás előtt beszélgettünk vele.

- Kálmán Imre valamennyi jelentős operettjében közreműködtem már - mesélte a Naplónak Mikó István. - A Csárdáskirálynőt az Operettszínházban játszottam, és bejártuk vele a világot. Később szerepeltem A cirkuszhercegnőben, A montmartre-i ibolyában, valamint rendeztem és játszottam is a Zsuzsi kisasszony című operettben. Ám mindegyik között a legkedvesebb A cigányprímás volt, ezt idestova öt éve játsszuk - fűzte hozzá a népszerű színművész.

- Miért a cigányprímás a kedvence?

- Kállai István, az Operettszínház dramaturgja ajánlotta nekem a szerepet. Ez Rácz Paliról, egy öreg cigányprímás életéről szól, aki átadja a stafétabotot, pontosabban a hegedűt a fiának, hogy ezután ő folytassa a muzsikálást.

- Igazi különlegessége az előadásnak, hogy Mikó István is vonót ragad, és a hegedűhúrok közé csap a színpadon.

Mikó István a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont színpadán, A cigányprímás című népszerű operett főszerepében Fotó: Polgár Szilárd

- Eléggé összetett szerep, és valóban még muzsikálok is benne, így nemcsak kellék a hegedű, játszom is rajta. Igazán nekem való szerep. Nem azt mondom, hogy én vagyok a világ legjobb prímása, de fiatal koromban sokszor beálltam cigányzenészekkel együtt muzsikálni.

- A cigányprímás is azt bizonyítja, hogy a prózai szerepek mellett a zenés produkciókban is lubickol. Ha jól tudom, számos hangszeren játszik.

- Szeretem a zenés műfajt, teljesen mindegy, hogy rockoperában, musicalben vagy operettben játszom. Gitározom, a zongorán is megtalálom a billentyűket, és még zenét is szerzek rajta. 1969-ben alapítottam meg Gryllus Dániellel együtt a Kaláka együttest, ahol a pengetőstől a fúvósokig sok hangszeren játszottam. Azóta is tart a zene iránti szerelem, például a közelmúltban mutattuk be Szekszárdon a Háry vagyok, az angyalát című előadást. Ebben Háry János meséli el a magyar történelmet. Ennek a zenéjét is én írtam.

- A Mindhalálig Beatles című előadásuk is évtizedekig futott, emellett több önálló estje is van. Azt mondta valahol, hogy amíg él, a színpadon lesz.

- Máshoz nem értek, szerencsére olyan helyzetben vagyok, hogy a hivatásom a hobbim. A mindennapjaimat pedig átszövi a muzsikálás. A Mindhalálig Beatlesszel Pápán is négyszer vagy ötször felléptünk. Már nem fut, kiöregedtünk belőle, ráadásul nehezen tudtunk a többiekkel időpontot egyeztetni. Az önálló estjeim között volt A gyomor örömei című Krúdy-összeállítás, de Mozart levelezéséből is összeállítottunk egy színdarabot, a Svejk-előadásom ugyancsak népszerű.

- Ha már Pápa szóba került, milyen emlékei vannak a bakonyaljai városról?

- Tavaly nyáron a Soproni Petőfi Színházzal A dzsungel könyvét mutattuk be a gyönyörűen felújított pápai Esterházy-kastély udvarán. Több évtizede járok ebbe a csodaszép bakonyaljai városba. Már nyugdíjas vagyok, csak olyan szerepeket vállalok el, amik számomra is érdekesnek tűnnek. Jelenleg több helyen játszom, egyúttal remélem, minél hamarabb visszajövök Pápára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!