Kultúra

2017.04.07. 14:26

Ismerjük és őrizzük meg értékeinket! – Megjelent a legújabb Szélesvíz Pápán

Pápa – Sok víz lefolyt már a Dunán Pápa város folyóiratának életre hívása óta. A lokálpatrióta lap immár a hatodik számához érkezett, melyet a főszerkesztő és a szerzők közösen mutattak be az egyre szélesedő olvasótábornak.

Laskovics Márió

Megjelent a Szélesvíz, Pápa város folyóiratának hatodik lapszáma, amelyet tegnap este a Jókai Mór Városi Könyvtárban összegyűlt érdeklődők előtt mutatott be Mátyus Aliz főszerkesztő és a félévente megjelenő periodika idei első számának szerzői. A jeles alkalmon Áldozó Tamás polgármester, a lap mostani számának a Pápai Művelődéstörténeti Társaság (PMtT) kaszinóján összegyűlt anyagaiból készült Utazás rovatába erdélyi zarándokúti élményeit megíró állandó szerkesztőbizottsági tagja köszöntötte a szép számú közönséget.

Fotó: Laskovics Márió

- Egy-két alkalommal nem nagy dolog elkészíteni egy ilyen kiadványt. De amikor a sokadik számhoz érkezünk, és a főszerkesztővel készült interjúkból kiderül, folyamatosan az anyagbőséggel küzd, és csak úgy tudja megosztani a nyilvánossággal a beérkezett kéziratmennyiséget, hogy a lapból kimaradó cikkek a PMtT honlapjára kerülnek fel, akkor azt gondolom, a valós igényt folyamatosan, kellő mennyiségű és minőségű írással ellátó szerzői gárda mutatkozik a Szélesvíz számára – mondta, ajánlva a friss, izgalmas szám elolvasását.

Mátyus Aliz és a szerzők mutatták be a Szélesvíz VI. számát, a képen Turchányi Tamás és Szőllősy Szabolcs Fotó: Laskovics Márió

A most megjelent 88 oldalból például a Vers – Író -Város rovat egy az egyben kimaradt. Mátyus Aliz kiemelte, az Ünneplő város című rovatban a Szent István Római Katolikus Általános Iskola 125., az Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskola 60., valamint a Bartók Béla Zeneiskola 80. évfordulója előtt tisztelegnek. Az utóbbi témában Kolbe Ilona, a zeneiskola egykori diákja készített beszélgetéseket régi tanáraival és jelenlegi növendékeikkel.

Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a szép számú közönséget Fotó: Laskovics Márió

- A mester és a tanítvány közötti hagyomány folytonosságát próbáltam bemutatni. Mindegyik interjú más volt, egy-egy lényeges mondat kiemelésével indulnak - nyilatkozta a Budakeszin élő, korábban kutató gyógyszerészettel és minőség-biztosítással foglalkozó, három éve nyugdíjas, s azóta a zenének hódoló szerző, aki már több ízben írt a lapba.

Külön szólt az Utazás rovatba írt erdélyi zarándokúti élményei kapcsán is Fotó: Laskovics Márió

Szőllősy Szabolcs a Köztünk élnek, köztünk éltek című rovatba Böröczky Edéről írt, aki húsgyárat alapított, s a Fő tér leghíresebb húsboltját üzemeltette. A Meszlényi családtól megvásárolt egy nagy birtokot Kisdémpusztán, amit a messze földön híres versenylovai tenyésztésére használt. Jótékony, sokat adományozó alakja legendás volt a pápaiak körében – jegyezte meg a nyugdíjas közgazdász, rádiós.

Hudi József szerkesztőbizottsági tag lapozgatja, miközben Mátyus Aliz főszerkesztő bemutatja a friss számot Fotó: Laskovics Márió

Hozzátette, lokálpatriotizmusa és a főszerkesztő néhai édesapjához fűződő élményei okán csatlakozott a szerzőkhöz. Örül, hogy kellemes kihívásként élettapasztalatával, emlékeivel újra hozzájárulhat a pápai közösség szolgálatához.

Lökkös Tiborné (balra) 1989-es erdélyi utazásáról írt a folyóiratba Fotó: Laskovics Márió

A jelen szám In memoriam rovatában Vathy Zsuzsától búcsúznak. Az Értéktár rovatban Turtsányi Valéria Horváth Adriánnal, a pápai értéktárba bekerült Pápa Város Fúvószenekara karmesterével készült beszélgetését olvashatjuk.

A bemutatón lehetőség volt a Szélesvíz új számának megvásárlására is Fotó: Laskovics Márió

A címlapon Heitler László festménye szerepel, továbbá a Látható világ rovatban is szólnak írások a közelmúltban elhunyt festőről, művészeti íróról, mindezért özvegye köszönetet mondott a bemutató végén. Az eseményen, mely kötetlen beszélgetéssel zárult, lehetőség volt a Szélesvíz megvásárlására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!