Kultúra

2017.06.21. 14:55

Őrzik a sváb tradíciókat

Pápa - Immár 19. alkalommal tartotta meg kulturális találkozóját a Gannai Német Nemzetiségi Önkormányzat (GNNÖ) a helyi kultúrház udvarán. A nemzetiségi nap résztvevői hosszú idő után újra tapsolhattak a falu óvodásai fellépésének.

Polgár Tibor

A szép számban egybegyűlteket Ábrahám Tiborné, a GNNÖ elnöke köszöntötte, majd Pillerné Fódi Ilona, a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közösségének vezetője szólt a jelenlévőkhöz.

- Veszprém megyében 49 német nemzetiségi önkormányzat működik. Vannak, akik nagyobb, míg mások kisebb aktivitással végzik a tevékenységüket. Ganna remek példája annak, hogy egy kis közösségben is működhet jól, és elérheti céljait a német önkormányzat. Mindig hangsúlyozzuk, hogy a huszonnegyedik órában vagyunk, ha a hagyományaink, a svábságunk megőrzéséről beszélünk. Ezek az utolsó pillanatok, hogy megőrizzük a jövőnek a nyelvünket, a tradícióinkat, és mindezt csak szívvel-lélekkel lehet végezni. Legyen szó kutató- vagy gyűjtőmunkáról, illetve hagyományápoló tánccsoportban, énekkarban folytatott tevékenységről, a lényeg az, hogy lelkiismeretesen, teljes odaadással tegyük a dolgunkat - fogalmazott Pillerné Fódi Ilona.

Nagy Ottó, Ganna polgármestere kiemelte, ennek a rendezvények az egyik fő célja a nemzetiségi hagyományaik ápolása, a kultúrájuk bemutatása, de talán ezeknél is fontosabb, hogy az esemény lehetőséget ad az együttlétre, a találkozásra, a régi és új élmények egymással való megosztására, egy jó beszélgetésre.

- Úgy ülünk itt egymás mellett, mintha testvérek lennénk, hiszen sokkal több minden köt össze bennünket, mint ami elválaszt - jegyezte meg Nagy Ottó. Mint mondta, az elmúlt néhány évben 11 fiatal pár telepedett le Gannán, a nemzetiségi nap műsorában pedig már látható ennek az eredménye, hiszen hosszú idő óta először újra helyi óvodások nyitják meg a fellépések sorát. - Bízom benne, hogy a mi példánkat követve majd ők is folytatják azokat a már hagyományosnak mondható, az egész évet kitöltő programokat, amiktől élhetőbb, érdekesebb, egyedibb tud lenni a mi kis településünk - fűzte hozzá a polgármester.

A község óvodásain túl a rendezvényen fellépett a Herendi Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület gyermek és felnőtt tánccsoportja, a Veszprémi Német Nemzetiségi Dalkör, a Heimattöne Kapelle zenekar, a harmonikán játszó Ábrahám Máté, nem utolsósorban pedig a Gannai Asszonykórus. A kulturális találkozót beszélgetés, közös vacsora és sváb bál zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!