Kultúra

2017.06.09. 12:10

Örömből zenél a The Crazy Rogues

VESZPRÉM - Nem könnyű az induló együttesek helyzete. A veszprémi The Crazy Rogues egyik tagja egy évig Kínában tanul, most várják haza. Másikuk ugyan a szomszédos Ausztriában okosodik, de a próbákra hazajönni neki sem sokkal könnyebb.

Molnár Sándor

Egyéves volt a zenekar, amikor bemutatkozhatott a 2015-ös Sziget Fesztivál Ír & Blues Színpadán. Több hazai nagyvárosban játszottak már olyan zenekarok oldalán, mint a Paddy and the Rats, a Firkin vagy a Jolly Jackers. Emellett megjárták Budapest pár fontosabb klubját is, mint a G3 vagy a Dürer kert. 2016 decemberében a Barba Negrában zárták az évet a Paddy and the Rats nyolcadik születésnapján. Két kislemezük és egy demójuk jelent meg eddig. Ráadásul külföldön is terjed a hírük, hála a stílus bloggereinek és a rádióknak.

A veszprémi The Crazy Rogues 2014 augusztusában alakult és 2015 óta rendszeresen koncertezik. Zenéjükben az ír és kelta népzenét, countryt és egyéb folkelemeket vegyítenek skával és punk rock-kal, aminek az eredménye egy pörgős, dallamos muzsika, amely korosztályok széles rétegeit képes táncra perdíteni.

Faragó Dánielnek, aki Ausztriában  tanul, nehéz megszerveznie,  hogy hazajöjjön egy-egy próbára

A 2014-es Utcazene-fesztiválra állt össze az akkor még veszprémi középiskolásokból a zenekar. Örömzenélésnek indult a dolog, és mivel mindannyian kedvelték az ír stílust és új kihívásokat kerestek, így végül heten alakították meg az együttest. A tagok: Biermann Teo - fuvola; Verrasztó László - ének; Fellegi Krisztián - bendzsó, mandolin, vokál; Faragó Dániel - hegedű, vokál; Fazekas Gábor - gitár, vokál; Öcsi Levente - basszusgitár; és Nagy Ákos - dob.

Az országban sok a hasonló stílusú zenekar, ezért próbálják megtalálni a helyüket a nagyok: a Paddy and the Rats és a Firkin mögött, akiknek a zenéjén felnőttek.

Második, 2017. februári lemezük Rebels Shanties címmel jelent meg. Ez már hat új, saját dalt tartalmaz és mind zeneileg, mind hangzásában előrelépést mutat a 2015-ös Chapter One-hoz képest. A kislemez egy kicsit az útkeresés jegyében készült. Nem kimondottan irish punk-rock szól rajta, hanem vittek bele egy kis countryt is. Az összetett hangzásvilágú lemezen található egy forradalmi dal, a húsvéti ír felkelésről. Hallható egy nóta a hajózásról, amely kicsit ars poeticája is a The Crazy Rogues-nak. Az, hogy mindenki csatlakozzon a hajóhoz, mindenki keresse és hajtsa a vágyait, az álmait, és éljen a mának. Ezen kívül egy keringő is felkerült a korongra.

Budapesten a Paddy and the Rats nyolcadik születésnapján lépett fel a zenekar decemberben
Fotó:Fejes Bence

A 19-26 év közötti fiatalokból álló csapat életét nem könnyű megszervezni, már csak a tanulmányok miatt sem. A fuvolásuk, Biermann Teodóra egy év után, júliusban jön haza Kínából, Faragó Dániel pedig Bécsben tanul. Daninak a próbákra való hazajárást pénzben és időben sem könnyű megszerveznie. Mint mondja, a dolog koncertfüggő. Természetesen vannak rendszeres próbáik, de nem tud mindig mindenki részt venni rajtuk. Van, hogy a közösségi oldalon szavaznak az időpontról. Ez az állapot lassítja a saját anyagok készítését is, de ez korosztályi sajátossága a csapatnak.

Próbálnak bekapcsolódni a veszprémi zenei életbe is. Az elején volt nagyon nehéz dolguk. A törzshelyük a Metró, ahol mindig is tárt karokkal várták őket. A Szigonyban is léptek már fel két alkalommal. Jó kapcsolatot ápolnak a hasonló zenét játszó Mad Man s Crew-val. A helyi zenekarok összetartanak, közös fellépéseket is szerveznek, mert a zene a fontos számukra és nem a rivalizálás.

The Crazy Rogues Budapesten a Barba  Negrában. Az együttes tagjai: Fazekas Gábor  - gitár; Faragó Dániel - hegedű; Nagy Ákos  - dob; Verrasztó László - ének; Fellegi  Krisztián - bendzsó; Öcsi Levente - basszus-  gitár. A képről hiányzik Biermann Teodóra,  a csapat fuvolása

Ahol tudnak, fellépnek, ahová hívják őket, oda szívesen mennek, mert örömből zenélnek. A legutóbbi VEN-en, az egyetemi napokon felkérést kaptak a KaraVEN csapat himnuszának megírására és eljátszására. A popos, egyiptomi stílusú mű úgy született meg, hogy két órán keresztül csak egyiptomi zenéket hallgatott a zenekar bendzsósa, majd megírta a dalt. A dolog jól sült el, mert a csapat és a közönség is nagyon élvezte a fellépést.

A nyár talán egy egyszerűbb időszak lesz az iskolai szünetek miatt a zenekar életében. Június közepén fellépnek a szombathelyi Bloomsday megnyitóján. A rendezvényen újra találkoznak az ír nagykövettel is, akivel próbálják építeni a kapcsolatot.

- Jönnek a fesztiválok, de sajnos még nem vagyunk olyan híresek, hogy hívjanak minket nagyobb rendezvényekre, bár 2015-ben felléphettünk a Szigeten, ami nagyon nagy élmény volt. Próbálunk visszatérni ehhez a nagy élményhez. Az Utcazene-fesztivál közel áll a szívünkhöz, ott szeretnénk mindenképpen színpadra állni.

Az Íródeák művészeti udvarnál szoktunk fellépni minden évben, és idén is láthatóak leszünk ott. Jelentkezünk majd az Utcazene-versenyre is, mert szeretnénk, ha minél többen hallanák a zenénket, és jó lenne egy nagyobb színpadon is fellépni az utcazenén - meséli az együttes terveiről Faragó Dániel, a The Crazy Rogues hegedűse.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!