Kultúra

2016.09.29. 10:03

Őrizni az élő hangszert - Veszprém Város Vegyeskara hatvanéves

Veszprém – Feladatunk, hogy őrizzük az élő hangszer minőségét és neveljük az új generációt, mondta Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya a kórus hatvanadik születésnapján tartott közgyűlésén.

Balla Emőke

1956. szeptember 25-én tartotta alakuló közgyűlését Veszprém Város Ének-és Zenekara, melyet Zámbó István karnagy hozott létre, a város dalostársadalmára alapozva. Az elmúlt hat évtizedet, különösen az utóbbi tíz évet idézték vissza a Hangvillában tartott ünnepségen. Erdélyi Ágnes úgy fogalmazott, a kóruséneklés a pillanat művészete, csodálatos összmunka eredménye, hogy együtt lehetnek, együtt muzsikálhatnak. Szólt arról, hogy tizennégy éve alapították Veszprém Város Vegyeskarának Vokálját, annak és a Csermák kórusnak 300 fiatal énekes volt a tagja. A repertoár egyensúlyt teremt a régi és új értékek között, a magyarság és európaiság megjelenítése egyaránt fontos. A vegyes karban az elmúlt tíz évben 140 kórustag énekelt, közülük 30-an a vokálból érkeztek. Az elmúlt tíz évet sok munka és változás jellemezte, a kórus új otthonra lelt a Hangvillában, ez örömöt jelent és új munkamódszert kíván. Az évadoknak meghatározott rendjük van (zenei világnapi, halottak napi, karácsonyi koncert, tavasszal önálló mű bemutatása, nyáron családi koncert, fesztivál vagy utazás), évente mutatnak be új kórusműveket, oratóriumokat, a Mendelssohn Kamarazenekar mellett győri, szombathelyi, pécsi és szolnoki együttesekkel lépnek fel, kapcsolatuk van felvidéki és székelyföldi kórusokkal. Külföldre az utóbbi években kevesebbet utaztak, versenyeken sem vettek részt. Ettől azonban a kórus nem lesz kevesebb, bár régen a siker díjakban volt mérhető, ma minden hangverseny nagyon fontos, igyekeznek minden művet a legmagasabb színvonalon előadni, noha a karnagy soha nem elégedett. - Jövőbeli feladatunk az, hogy őrizzük az élő hangszer minőségét – mi vagyunk az élő hangszer -, a tiszta, szép hangzást és neveljük az új generációt -  mondta a kórust huszonhét éve vezető Erdélyi Ágnes. Megemlékezett az alapító karnagyról, Zámbó Istvánról és mindazokról, akiktől az elmúlt évtizedben kellett elbúcsúzniuk.

 

Bélafi László, Veszprém Város Vegyeskara Egyesület elnöke köszönetet mondott az elnökség tagjainak munkájukért. A hatvan éves kórust köszöntötte a polgármester is. Porga Gyula szerint bár a kóruséneklés a pillanat művészete, a hallgatók ezektől a pillanatoktól válnak gazdagabbá. Hazai és határon túli testvérkórusok képviselői és gratuláltak az ünneplő kórusnak. Ahogyan korábban, úgy a hatodik évtized alkalmából is megjelent egy kiadvány Somfai Balázs szerkesztésében. A 174 oldalas könyv a dalostársaknak összegzi az elmúlt hat évtizedet, példát mutat az új nemzedéknek.

A közgyűlésen és a délutáni koncerten nemcsak a kórus jelenlegi, de egykori tagjai is részt vettek. Többen a nézőtérről énekeltek együtt a kórussal, Kodály Zoltán Budavári Te Deum című művében korábbi kórustagok is színpadra léptek. A műsor első részében az elmúlt évtizedek jól ismert művei, az énekesek által kedvelt dalok hangzottak el, megszólaltak klasszikusok, népdalok, kortárs szerzők darabjai a vegyes kar, a férfiakból álló Kadarkar, a Nőikar és a Vokál előadásában. Zongorán közreműködött Józsa Eleonóra, bandoneonon Vörös Eszter, orgonán Erdélyi Dániel. Ő vezényelte a Kodály-művet is, melyet az ünneplő kórus mellett a Műegyetemi Zenekar adott elő. Veszprémhez kötődő, a kórussal korábban együtt éneklő szólisták énekeltek: Halmos Eszter, Megyesi Schwartz Lúcia, Csobolya József és Tóth János. A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) díszoklevéllel jutalmazta a hatvan éves kórust. Az alapító Zámbó István és a mennyei karban éneklő kórustagok emlékére szólalt meg zárásként Mozart Ave verum corpus című szép műve, mely megkoronázta az estét, az ünnepi napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!