Kultúra

2017.07.03. 13:50

Olyan élményben van részük, amit semmi más nem pótol

SZENTBÉKKÁLLA A hétvégén rendezték meg a nagy sikerű szentbékkállai koncertsorozat második állomását, amelyen Fülei Balázs Liszt Ferenc-díjas zongoraművész szólóestjét hallgathatta meg a nagyérdemű. Szombaton barokk orgona-, fuvola- és énekesttel várják a közönséget.

Mizsei Bernadett

Tizedik éve rendezik meg minden nyáron a szentbékkállai koncerteket szombat esténként. A jubileumi évad nyitókoncertjét a nemrégiben elhunyt kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Kocsis Zoltán emlékének szentelték.

- Az ő orgonálása mellett nyílt meg annak lehetősége, hogy az emberek szombatról szombatra összegyűljenek itt, hallgassák a rendkívül értékes zenét a legjobb magyar művészek közreműködésével - nyilatkozta a Naplónak Kovács Géza, a Magyar Rádió Zenei Együttesek igazgatója, aki a koncertek alkalmával bemutatja az előadókat és a zeneműveket. - Szentbékkálla érzékenysége a kultúra, a művészetek iránt nagyon megfogott, amikor ide kerültünk 2000 telén. Hivatásomból eredően bárhol járok, az akusztikát, a lehetséges hangszereket vizslatom. Itt egy nagyon szép, de igen beteg orgonát találtam a templomban. Ennek ellenére már 2001-től elkezdtünk hangversenyeket rendezni. 2008-ban közadakozásból és szponzorok támogatásával maga Kocsis Zoltán avatta újjá a felújított orgonát. Akkor döntöttem úgy, hogy minden szombaton a templomban komolyzenei koncertek szervezünk nyaranta. Sokan azt mondták, hogy bolond ötlet, mert nyáron senki nem zarándokol el ide komolyzenét hallgatni. Ezzel szemben tizedik éve minden alkalommal telt ház van, és mindig meghat, hogy falubeli emberek messziről jött művészekkel ülnek a padban és hallgatják a gyönyörű muzsikát - tette hozzá Kovács Géza, a koncertek házigazdája.

A komolyzenei fesztivál nyitókoncertjét Kocsis Zoltán emlékének szentelték Fotó: Mizsei Bernadett

Az már helyi kezdeményezés, hogy a koncert után a templom előtti téren a szentbékkállai borászok valamelyike fogadja borkóstolóval és frissen sült pogácsával a vendégeket. - Ezzel válik egésszé ez a program: a világ legszebb táján borozunk, látjuk a Káli-medencét, még ott zsong a fülünkben a sok gyönyörű dallam, aztán a művészek is csatlakoznak hozzánk, és megbeszélik a közönséggel a hallottakat - mesélte el az igazgató. És hogy mit adhat a látogatóknak szombatról szombatra a zene? - Azt mondta Kodály Zoltán, hogy a zene a tudat olyan mélységeibe világít be, ahova semmi más nem jut el. Nem tudjuk, hogy miért. Rezeg a levegő, hisz a hang nem más, mint a levegő rezgése. Egyik fajta rezgéstől derű üli meg a szívünket, a másiktól potyogni kezd a könnyünk. Egyre mélyebbre hatol a tudomány ennek a hatásmechanizmusnak a kutatásában, de, azt hiszem, valójában soha nem fogjuk megtudni az igazi titkot. Egy biztos: olyan élményben van részünk, amit semmi más nem pótol - vélekedett az igazgató. Kodály azt is mondta, hogy lehet zene nélkül élni, de akkor egy sivatagon át vezet az életünk, ha pedig zenét hallgatunk, vagy esetleg magunk is műveljük, akkor dús ligetek közt telik az élet.

Molnár Endre polgármester szerint olyan különlegesen színvonalas produkciókban gyönyörködhetnek az ide látogatók szombatonként egészen augusztus végéig, amely még a fővárosban is ritka. - Nagyon büszkék vagyunk erre a fesztiválra, és bár kulturális programokban nincs hiány a Balaton-felvidéken, azt hiszem, a mi rendezvényünk egy szép virágszál ebben a kulturális csokorban - tette hozzá.

Múlt szombaton Fülei Balázs Liszt Ferenc-díjas zongoraművész Utazás a zongorám körül című szólóestjével járhatták körbe a világot a hallgatók, ezen a héten pedig barokk orgona-, fuvola- és énekesttel várják a vendégeket, amelyen Bach, Vivaldi, Frescobaldi, Viadana és Händel dallamai csendülnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!