Kultúra

2017.05.20. 13:40

Olvasni és írni - Vándorkiállítás nyílt a könyvtárban

VESZPRÉM Olvass és írj Anne Frankkal! - címmel nyílt meg az Anne Frank Ház vándorkiállítása az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Rieger Zsanett

A tárlatot Máthé Éva, a Veszprémi Zsidó Hitközség vezetőségi tagja nyitotta meg, aki elmondta: most holokauszt-túlélő szülők gyermekeként szólal meg. A kiállítás a magyarországi holokauszt 70. évfordulójára rendezett eseményekhez kapcsolódik - tette hozzá. Magáról elmondta: 1947-ben Pincehelyen született. Édesapját Decsről hívták be munkaszolgálatra, később betegvonattal hazaengedték. Édesanyját Berlin mellé vitték kényszermunkára, a háború előtt Pincehelyen élt. Csak 1945 júliusában térhetett haza. Édesapjával egy rokonnál találkoztak 1946-ban, nemsokára összeházasodtak.

Máthé Éva elmondta: családtörténetét azért mesélte el, mert abban a magyar zsidóság sorsa tükröződik Fotó: Penovác Károly

1966-ban jött a veszprémi egyetemre tanulni. Miután a megyeszékhelyen újjáalakult a zsidó hitközség, elkezdték kutatni a város zsidó múltját. 1999-ben helyreállították a ravatalozót és az emléktáblát, rajta ezer elhurcolt nevével.

Az amszterdami Anne Frank Házban tett látogatásról megemlítette: mélyen megrendítette, hogy az eső ellenére kígyózó sorok álltak, és az emberek egymásnak adták az esernyőiket. Máthé Éva még elmondta: családtörténetét azért mesélte el, mert abban a magyar zsidóság sorsa tükröződik, a kiállítás során pedig Anne Frank történetén keresztül. Meg kell tanulnunk elfogadni embertársainkat még a legnehezebb körülmények között is, hogy emberek maradhassunk - zárta beszédét. Ezek után Anne Frank életét bemutató filmet tekinthettek meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!