Kultúra

2017.08.11. 15:40

Nyomozójátékot tervez, könyvet ír a pápai Mészáros Dorka

Almásy Gergelyt megfojtották a konyhában. A fején lévő sérülés a halottkém szerint a halála előtt keletkezett.

Polgár Bettina

Ezzel a rövid ismertetővel indul a Detektika elnevezésű interaktív nyomozójáték Fekete királynő című története. Az alapötlet Mészáros Dorka írótól származik, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen nemzetközi tanulmányok szakon, majd pedig kriminológia mesterképzésen végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A fiatal pápai lány elmondta, tanulmányai alatt született meg a nyomozójáték elkészítésének ötlete, ebből nőtte ki magát a Detektika.

Mit is takar pontosan az interaktív nyomozójáték? Mészáros Dorka kifejtette, kezdésként mindig ír egy krimisztorit. - Olyan ez, mint Agatha Christie történetei. Minden esetben elkövetnek egy gyilkosságot, és vannak gyanúsítottak, akik a helyszínen tartózkodnak. A játékban közreműködő társulat tagjainak (Detektika Cast) kiosztom a szerepeket. A helyszínek között forgószínpadszerűen mozoghatnak a játékosok, akik kérdéseket tehetnek fel, azaz ki kell hallgatniuk a gyanúsítottakat. Ha pedig ügyesen kérdeznek, a végén kitalálják, ki a gyilkos - magyarázta.

A fiatal író hozzátette, jelenleg négy különböző történettel dolgoznak (Gyilkosságot hozott a Télapó, Karátos gyilkosság, 23:43, Fekete királynő), és a játékosok általában ötfős csapatokban nyomozhatnak a bűntény felderítése érdekében. Mint mondta, a közelmúltban a pápai Kékfestő Múzeumban próbálhatták ki magukat a vállalkozó kedvűek a Múzeumok éjszakája alkalmával. Ide a Fekete királynő című történetet hozták el, melyet hatalmas érdeklődés övezett mind a fiatalok, mind pedig az idősebbek körében, több mint 130-an vettek részt a nyomozásban.

Mészáros Dorka író Fotós: Berta Lotti

A Fekete királynő egyik különlegessége, hogy rendkívül sokszínű karaktereket vonultat fel a beépített nyomozón, az ügyvéden, a bandavezéren és a kábítószerfüggőn át a bántalmazott feleségig, vagy a wicca papnőig. Az őket összekötő kapcsolati háló pedig eléggé bonyolult.

- Jelenleg 13 fős színészgárdával dolgozom, melyben vannak pápai ismerősök és egykori budapesti szaktársak egyaránt. Célirányosan kerestem meg azokat a személyeket, akikről tudtam, hogy vevők lennének erre. Nemcsak színészekről beszélek, hanem játékmesterekről is, akik azért felelnek, hogy egy-egy Detektika gördülékenyen menjen le. Mostanra egy ütős, hihetetlenül tehetséges társulat állt össze, melynek tagjai imádnak játszani. Inkább vagyunk barátok, mint munkatársak. Folyamatosan bővül a csapat, ez a kreatív, intelligens és színes légkör könnyen beszippantja az embert. Már az is előfordult, hogy valaki először játékosként jött, és Cast-tag lett belőle - mesélte Mészáros Dorka.

Detektika: Fekete királynő Fotós: Wéber Dalma

Megtudtuk tőle, a Deteiktikát szívvel-lélekkel, mindenféle anyagi térítés nélkül csinálják, és a nyomozójátékkal az Eötvös Loránd Tudományegyetem berkein túl vidékre, táborokba, csapatépítő foglalkozásokra is eljutottak. Céljuk aktív szerepet vállalni a bűnmegelőzésben és az attitűdformálásban, közönségük pedig a középiskolásoktól kezdve egészen a szakmabeliekig terjed.

- Mindig is érdekeltek a bűnügyek és az ilyen témájú sorozatok. Szeretem a Gyilkos elméket és a Sherlockot, az NCIS-t pedig körülbelül tízéves korom óta nézem. Emellett kedvelem a krimiket, Agatha Christie történeteit. A nagypapám nyomozó volt, és én is gondolkodtam azon, hogy ezt a hivatást választom. Végül nem így alakult, de a kriminológia mesterképzést már igazán a magaménak éreztem. Ez a terület arra fókuszál, miért követ el valaki bűncselekményt, milyen bűncselekmények vannak, és melyiknek mi a jellemzője - fogalmazott az író.

Mészáros Dorka emellett azon kevesek körébe tartozik, akik azzal büszkélkedhetnek, hogy 24 éves korukban már saját könyvük jelent meg. - Írok, mióta az eszemet tudom. Nagyon nehéz kiadót találni, de nekem szerencsém volt, mert egy egyetemi csoporttársamról kiderült, hogy korrektor az egyik budapesti kiadónál. Megemlítettem neki, hogy írok, ő pedig bemutatott a szerkesztőnek. Hamar kiderült, tudunk együtt dolgozni. Mindez 2015 nyarán történt. Ekkor jött egy krimi ötletem. Októberben láttam neki, és december végén kész lett az Én vagy senki - tekintett vissza. A könyv aztán bekerült a 2016-os Margó-díj tíz legjobbja közé, mellyel az elsőkötetes szerzők tehetségét ismerik el. - Ez egy kamaszkrimi, de felnőttek is olvassák. A fülszövegben ez áll: „2014 nyarán tizenegy kamasz titokzatos üzenetet kap, melyben ennyi áll: 7-11. Eleinte csak zaklatásnak vélik a dolgot, július tizenegyedikén azonban valaki megpróbálja megmérgezni őket: hárman meghalnak, egyikük zárt osztályra kerül. Heten maradnak. Pont egy évvel később ismét megindulnak az üzenetek: 7-11. Az életben maradt négy fiú és három lány úgy dönt, saját kezébe veszi a nyomozást, hogy kiderüljön, ki vadászik rájuk" - nyújtott bepillantást Mészáros Dorka.

Detektika: 23:43 Fotós: Wéber Dalma

- A történetben a szereplők közösen élnek meg egy nagy tragédiát. Vannak, akik utálják egymást, mások szakítottak vagy éppen soha nem beszéltek, mégis együtt kell dolgozniuk, csapatként, elhagyva a komfortzónájukat. Az Én vagy senkiben a tinédzserek mindennapjai, problémái is felszínre jutnak, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a depresszió, a szerelem és a testképzavar - mondta.

- A könyv üzenete jól megfogható: senki sem tökéletes, de ezzel nincs semmi baj. A hét, kezdetben sablonosnak tűnő, ám ezt hamar levetkőző, szélsőségeiket árnyaló főszereplő sorsát követve láthatjuk, hogy mindenkinek van problémája, és egyedül senki nem képes megbirkózni egy traumával. Kiderül, hova vezet az, ha a szülők elhanyagolják a gyerekeket, vagy mi történik, ha a barátok nem figyelnek egymásra. A könyv talán legfontosabb mondata pedig a következő: mindenki megérdemli, hogy önmaga legyen - szögezte le az író.

Az Én vagy senki című könyv Fotó: Tilos az Á Könyvek

Mészáros Dorka elmondta, a későbbiekben előszeretettel írna újabb Detektika-történetet, a kamaszoknak szóló fantasyt, illetve a felnőttek számára egy komolyabb hangvételű krimit, sőt, a vlogolás gondolatával is kacérkodik. Mindezen elképzelések mellett jelenleg külsős újságíróként is tevékenykedik a pápai író, aki immár második könyvén dolgozik. - Ez a jelenlegi tervek szerint nem krimi lesz, a bűnmegelőzés áll majd a középpontban. A történet nyolc szereplő 24 óráját ölelné fel egy diszkóbaleset előtt. Különböző problémákon, bonyolult kapcsolatokon, átlagos konfliktusokon, pozitív és negatív történéseken vágtatnak keresztül a srácok, miközben végig ott lebeg a fejük felett a szörnyű jövő képe: vannak, akik életüket vesztették a balesetben, vannak súlyos sérültek, van, aki egyszerűen kiszállt - de hogy ezek pontosan kicsodák, az csak a végén derül ki. A karakterek hétköznapi tinik, olyanok, mint bárki más, és csak jól akarják érezni magukat. - vázolta az alaptörténetet.

Mészáros Dorka elmondta, első könyve megjelenését nagyon lelkesen fogadták a családtagjai és a barátai, akikre mindig számíthat, és akiknek sokat köszönhet. Elárulta, nem ritka, hogy egy-egy beszélgetés alkalmával felírja, ha elcsíp egy poént vagy egy jó sztorit, ezekből később szívesen építkezik. Sőt, fiú barátai például sokat segítenek neki az ilyen nemű szereplők hiteles ábrázolásában is. Legtöbbször Nightwisht hallgat alkotás közben, és a zenekartól származik két kedvenc, írással kapcsolatos idézete is.

Detektika Cast Fotós: Wéber Dalma

- Az egyik magyarul valahogy így hangzik: szavak nélkül a papír élettelen, a tinta vers nélkül céltalan; történetek nélkül halott az egész világ. A másik egyszerűbb: minden gyerek méltó egy jobb mesére. Mindkettőt a szó szoros és átvitt értelmében magam előtt látom, amikor írok. Szeretném ráirányítani a figyelmet az empátia fontosságára, és lényeges célom a fiatalok attitűdjének formálása - zárta gondolatait Mészáros Dorka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!