Kultúra

2016.10.27. 18:22

Nyírfák és madarak - Az észt Tarbatu kórus lépett fel az egyetemen

A Finnugor kulturális főváros programsorozat keretében a tartui testvérvárosból érkező Tarbatu vegyes kórus lépett fel a Pannon Egyetemen.

Balla Emőke

A Tarbatu kórus 1980-ban népdalkórusként alakult, az észt folklór, az ősi népdalok megőrzését tűzte ki célul. Később a kórus bővítette repertoárját, észt népdalok kórusváltozatait és észt zeneszerzők régi és újabb szerzeményeit is énekelte. A kórus gyakran lép fel dalosünnepeken, folklórfesztiválokon, templomokban, többször látogat külföldre is. A harmincöt tagú Tarbatu kórus tagjai 30 és 68 év közöttiek, amatőr énekesek, a jó társaság és a karizmatikus karnagy mellett azért járnak össze, hogy együtt énekelhessenek.

A tartui testvérvárosból érkezett Tarbatu kórus hangulatos, igényes műsort adott az egyetemen
Fotó: Pesthy Márton

Veszprémi fellépésükön a kórust 1985 óta vezető karnagy, Lauri Breede minden műsorszámot ismertetett. A népviseletbe öltözött énekesek megszólaltattak világi és egyházi dalokat, népdalokat. Többek között arról daloltak, hogy amikor még kisfiú voltam, egy hang zengett a mellkasomban . A földbe vésem a sorokat, melyek nehezebbek, mint a kövek . A tartui kórus énekelt a legszebb versről, mely szavak nélküli, senkié és mindenkié, csak keveseknek és pillanatokra adatik meg. A dalosok a Teremtőnek adtak hálát a legdrágább dologért, a hazáért. Énekeltek gyermekkoruk falusi utcáiról, fiatalságukról, amikor úgy éltek a világon, mint madár az ágon, nem volt gondjuk. A Csendes, mesebeli hely című dal által az észt hagyományokkal is megismerkedhetett a közönség. Észtországban hagyománya van a nyírfák megcsapolásának, és az édes nyírfanedv fogyasztásának. A programban elhangzott dal a pásztorfiúról, a három almáról, egy mesebeli tájról. A Tarbatu kórus bizonyította, hogy az észt kórusmuzsika magas színvonalú, az énekkar igényesen, egységesen, szépen szólt, öröm volt hallgatni.

A tartui vendégeket a veszprémiek fogadták. A kórust Felföldi Gábor, a Pannon Egyetem kulturális referense köszöntötte, majd a Pannon Egyetem és a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola összevont kórusa is bemutatkozott Veresné Petrőcz Mária vezényletével. A veszprémi fiatalok Gulyás László Három ugrós - Dél-dunántúli táncok című kórusszvitjét adták elő.

A műsor végén elhangzott Kodály Zoltán Esti dala, majd ráadásszámok következtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!