Kultúra

2017.06.07. 10:59

Arany-balladákról a noszlopi könyvtárban

Községünk könyvtára Arany János születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a költő balladáit állította az olvasók érdeklődésének középpontjába - tájékoztatta lapunkat Magyar Istvánné könyvtáros.

Udvardi Erzsébet Arany-balladák ihlette grafikáit már márciusban kiállították a könyvárban, és nemrégiben Gál Zsigmondné nyugalmazott középiskolai tanár tartott előadást.

- Margitka idős kora ellenére szívesen vállalta, hogy elmondja gondolatait legkedvesebb magyar költőjéről és Aranynak - számára legkedvesebb - balladáiról. Bemutatta az Udvardi-alkotásokon megjelenő balladák cselekményét, majd elmesélte, hogy mikor és miért szerette meg Arany Jánost és verseit - számolt be Magyar Istvánné. Az előadó felhívta a figyelmet, hogy Arany költészete milyen gazdag tárháza a nyelvünknek, de nemcsak költőként, hanem közéleti emberként is példát mutat a mai ember és a nemzet számára.

- Nem csak jól érthető volt Gál Zsigmondné minden elmondott gondolata, állításait a művekből merített cselekményfordulatokkal, magatartási jellemzőkkel is megvilágította. Így lehetett előadása hiteles és meggyőző erejű - fogalmazott a könyvtáros. Hozzátette, különös nyomatékot adott és az est élményfokát növelte Lang Rudolf versmondó közreműködése. Több balladát hallhatott a közönség, különösen a Szondi két apródja volt katartikus.

Az előadás végén Gál Zsigmondné bemutatta a noszlopi könyvtár ritkaságát, az 1894-es kiadású szép kivitelű, jó állapotú Arany-kötetet, melyet évekkel ezelőtt egy falubeli olvasó ajándékozott a könyvtárnak.

Magyar Istvánné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!