Kultúra

2015.11.16. 17:42

Nézd a világot és láss csodát!

Ajka - Varga György képeit az emlékek, a családi utazások élménye, a mediterrán hangulat, az építészet csodái ihletik.

Civil Tudósítónktól

Angyal Mária művészeti író mondta ezt Varga György dekoratőr, amatőr festőről, akinek a városi múzeum és fotógalériában nagy érdeklődés mellett nyílt kiállítása a minap.

A zeneiskolás növendékek, Kiss Virág és Tiborcz Erika Bartók-muzsikáját követően Angermayer Judit muzeológus köszöntötte a szép számban megjelent közönséget. Angyal Mária művészeti író tárlatnyitó beszédében méltatta az alkotó munkásságának sokszínűségét.

Angyal Mária nyitotta meg Varga György kiállítását

A Balatonszőlősi templom című kép
Fotó: Sipos Ottó Tibor

- Nagy a valószínűsége annak, hogy Varga Györgyöt nálamnál sokkal jobban ismerik. Pécsen született, Cserkút, Padrag után Ajkán járt iskolába, s itt tölti életének nagy részét. Édesanyja tanította meg a szépség felismerésére. Kirakatrendező lett, dekoratőri szakiskolát végzett Budapesten, ahol kiváló mesterektől tanult, akik a szakmai ismeretek mellett vizuális látásmódja kialakításában is segítették. Amikor Ajkára került, vibráló művészeti élettel találkozott, köszönhetően Kovács Béla és K. Nagy Emerencia pedagógiai és művészetre nevelő munkájának. Oly alapokat kapott, melyeket alkotóművészetében és az emberi életében is hasznosítani tudott. Szerencsés ember, mert saját örömére alkothatott, azt csinálhatta, amit szeretett. 2003-ban kezdett festeni. Családjával bejárta Olaszország, Portugália, Görögország és más országok csodálatos tájait, ezeket megörökítve a hobbifestőből fokozatosan festőművésszé vált. Kiállításokra hívják, ihletői a várak, templomok, tornyok, hidak. Alkotásaiból a szépség, az emberség sugárzik. A vízzel, gombfestékkel készített akvarellek határozott ecsetkezelést követelnek. Varga György művészete figyelmeztet, figyelmet kelt. Nézd meg a világot, mert a világ csodálatos! Láss csodát, láss mást, mint amiben élsz! - ajánlotta Angyal Mária a tárlat anyagát a látogatók figyelmébe. A kiállítás november 26-ig a múzeum nyitvatartási idejében látogatható.

Szerző: Sipos Ottó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!