Kultúra

2016.07.20. 18:45

Nemzetközi versenyre készül

Veszprém - A Gizella Nőikar tavaly az arezzói kórusversenyen szerepelt sikerrel, idén pedig kijutott a Goriziában rendezendő, nagy múltú, 55. Seghizzi Nemzetközi Kórusversenyre.

Balla Emőke

A Gizella Nőikar ma utazik Olaszországba, este Cervignanoban lép fel a Pasolini Színházban. A július 22-24. kórusversenyen a szlovén-olasz határon fekvő Goriziában képviseli Veszprémet és Magyarországot.

A veszprémi Gizella Nőikar Borbásné Gazdag Gabriella karnagy vezetésével vesz részt a rangos versenyen és fesztiválon, bemutatva a magyar kóruskultúra értékeit a nemzetközi közönségnek. A 2002-ben alapított énekkar Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese, mely 2014-től a Művészetek Háza szervezetében működik, a Városi Művelődési Központ támogatásával.

A Gizella Nőikar Borbásné Gazdag Gabriella karnagy (balról) vezetésével utazik a goriziai nemzetközi kórusversenyre Fotó: Penovác Károly

A Gizella Nőikar tavaly nyáron Arezzoban szerepelt nagy sikerrel, egy ötödik és egy hatodik helyezést ért el, a mezőnyben egyetlen női karként. Az énekkar akkor három kategóriában indult. Az együttes vezetője szerint egy kórusnak fontos a megmérettetés és az, hogy versenyen szerepeljen. Már az elismerés volt, hogy részt vehetett az arezzoi versenyen.

Borbásné Gazdag Gabriella elmondta, kórusuk minden tagja örül a mostani sikeres kvalifikációnak. Intenzív próbákkal készültek a zenei életben méltán elismert versenyre, amelyen három kategóriában indulnak: romantikus, 20. századi és folklór kategóriában. Az együttes az elmúlt év tapasztalatával és lendületével indul Goriziába, ahová Molnár Orsolya, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola zongoratanára és Tóth László citerás is velük tart.

A verseny tizenöt résztvevő kórusa között egy fehérorosz, két észt, két francia, két olasz, egy lett, két litván, két lengyel, egy svéd, valamint a veszprémin kívül még egy magyar együttes, a debreceni Lautitia Kórus szerepel. A debreceniek a veszprémieknek személyes ismerőseik, hiszen tavaly Arezzoban is együtt versenyeztek, végül a Lautitia Kórus nyerte el az Arezzoi nagydíjat.

A goriziai kórusverseny nemzetközi zsűrijének tagjai Michele Josia és Pietro Ferrario (Olaszország), Sebastjan Vrhovnik (Szlovénia), valamint Budi Susanto Yohanes (Indonézia).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!