Kultúra

2017.06.05. 09:04

Nemzetiségi találkozót tartottak Hárskúton

A magyarországi németek, egy olyan kultúrát vallhatnak magukénak mind a mai napig, amelynek szálai a magyar kultúra szövetébe fonódtak. Ha ezeket a szálakat kihúznák, ez az egész szövet szétesne – mondta Wágenhoffer Kornélia

Molnár Sándor

A faluban már 1999 óta tartanak nemzetiségi találkozót Pünkösdkor. A találkozóval a német nemzetiségi önkormányzat célja az, hogy az újraélesztett hagyományokat bemutassa és tartsa a kapcsolatot a környék nemzetiségi csoportjaival. Fontos az is, hogy a most felnövő generáció is megismerje az ősök kultúráját.

Heblinger Józsefné a Hárskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntőjében szólt arról, hogy a hagyományok csak akkor maradnak meg, ha megéljük őket. A zene szeretetét a németség a mai napig megőrizte. Az elődeiknek is sokat jelentettek dalaik, mert bánatukat, örömüket dalban mondták el.

Wágenhoffer Kornélia a Veszprém Megyei Német Önkormányzat regionális irodavezetője beszédében kiemelte, hogy a magyarországi sváb közösség Magyarország és a magyar kultúra szerves és elidegeníthetetlen részét alkotja.

A település önkormányzata nevében Tábori Ferenc elmondta, hogy Hárskút polgármestereként és a megyei közgyűlés képviselőjeként is nagyon fontosnak tartja az ilyen alkalmakat, amikor a környékről különböző német nemzetiségi csoportok érkeznek a faluba, hogy együtt ápolják a hagyományaikat, szokásaikat, nyelvüket, kultúrájukat. Beszédében megemlékezett a Trianoni békediktátumról és annak áldozatairól, a Nemzeti Összetartozás napjáról.

A találkozóra a helyi fellépők mellett Győrből és Veszprémből is érkeztek vendégek, akiket a műsorok után vacsorára láttak vendégül a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!