Kultúra

2017.05.12. 16:25

Német nemzetiségi gálával ünnepelték az évfordulót a Botev iskolában

Az iskolában első helyre helyezzük az anyanyelvet, mellé tesszük a matematikát, mert a gondolkodás megtanítása igen-igen fontos, és a következő a sorban az idegen nyelv, mert a mai lét e nélkül elképzelhetetlen – mondta Róka József

Molnár Sándor

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepelte a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Német Nemzetiségi Tagozata. Az ünnepi gálán Róka József igazgató köszöntőjében idézte a régi mondást, amely szerint: ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy.

Elmondta, hogy a Botev Iskolában három nyelvet tanulhatnak a gyerekek: angolt, franciát és németet egészen magas óraszámban, sőt szakkörök keretében még olaszt és orosz nyelvet is. Köszönte az alapításban résztvevők és az iskolában tanítók munkásságát, a fenntartó önkormányzat és a képviselők munkáját. Arra kérte a jelenlévő felnőtteket, különösen a döntéshozókat, hogy a továbbiakban is tegyenek meg az iskoláért mindent, hogy a gyerekek felkészülten vághassanak neki további életük folytatásának.

Némedi Lajos alpolgármester az önkormányzat nevében köszönte a pedagógusok és a szülők áldozatos munkáját, amit a gyerekek, és a német nyelv oktatása érdekében tesznek. A Gizella Napok kapcsán hangsúlyozta a történelmi időkre visszatekintő, nagyon hosszú ideje tartó, alapvetően és többségében nagyon pozitív német kapcsolat fontosságát, amelyet erősíteni és ápolni kell.

Heilig Ferenc a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke említést tett arról, hogy biztosan vannak az ünnepségen olyan szülők, akik itt kezdtek tanulni a Botev Iskola nemzetiségi tagozatán és esetleg a gyermekeik már szintén itt tanulhatnak, vagy az Egry óvoda nemzetiségi tagozatán és utána kerülnek majd ide. Felépült ezáltal egyfajta hagyomány a veszprémi szülők körében, ami megnyugtató a megyében élő svábok számára.

A köszöntőket követően az iskola diákjai adtak gálaműsort a zsúfolásig megtelt tornateremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!