Kultúra

2016.12.06. 20:50

Nem mindennapi attrakció: Ézsiás István alkotásaiból álló szoborparkot avattak Vináron

Vinár - Nemzetközi szoborparkot avattak fel a vinári kulturális és sportcentrumban. A kiemelt turisztikai attrakció Széchenyi István előtt tiszteleg, és a helyi születésű Ézsiás István szobrászművész munkáját dicséri.

Polgár Bettina

- Ézsiás István alkotásai a nagyobb városokban és Pápán is körülvesznek minket. A nemzetközileg elismert szobrászművésznek külföldön folyamatosan nyílnak kiállításai, ám ő most itthon, kis szülőfalujában álmodott és alkotott nagyot - fogalmazott Horváth Csaba, Vinár polgármestere a Pannonia Geometria - Európa Szoborpark névre keresztelt látványosság avatóünnepségén.

- A vinári születésű művész tekintete pár évvel ezelőtt fordult újra szülőfaluja felé, azóta pedig folyamatosan azon dolgozik, hogy minél több alkotással tudja megörvendeztetni az itt lakókat. Két évvel az első életműkiállítása után végre Ézsiás István egyik nagy álma is teljesülhetett: állandó tárlatai mellett egy szoborparkkal is emelte Vinár színvonalát - mutatott rá a polgármester. Hozzátette, a helyi önkormányzat nagy örömmel fogadta a hírt, hogy a művész a látványosságot ezen a településen hozta létre. A 21. századi avantgárd alkotások folyamatosan megtekinthetőek lesznek a községben.

Ézsiás István, Kőrösi Mária és Horváth Csaba a Pannonia Geometria - Európa Szoborpark névre keresztelt látványosság felavatásán. Így modern, absztrakt formák díszítik a település központját (Fotó: Vinár önkormányzata)

Ézsiás István az eseményen mondott köszöntőjében rámutatott: ezeket a néha elvont művészeti alkotásokat a közönség mindig nehezen fogadja be, de Vináron szerencsére mindenki lelkesen tekint a műveire, a helyiek nyitottak a modern, absztrakt formákra. Az ismert művész Széchenyi István szállóigéje után szabadon így zárta gondolatait: Vinár nem volt, hanem lesz.

Muha Mária gépészmérnök, a szoborpark fővédnöke és az olaszliszkai Kelet-Európa Modern Képtár és Nemzetközi Szoborpark társalapítója a rendezvényen hangsúlyozta, Ézsiás István nem bír nem alkotni, ezért folyamatosan számíthatunk tőle újabb alkotásokra. A szoborparkot Kőrösi Mária egyetemi docens, a Széchenyi Társaság elnökségi tagja avatta fel. Mint mondta, az attrakció, melyet Ézsiás István létrehozott, kétszeres tiszteletadás a szobrászművész részéről: szülőföldje és hazája iránt, valamint gróf Széchenyi István emlékezetére.

- Ézsiás István elénk tárja a teremtett világból mindazt, ami az ő meglátása, tehetsége, igyekezete, s a tiszteletnek, az emlékezetnek, továbbá az emlékeztetésnek kiemelkedő példamutatása is egyben. Ezt pedig mind-mind a tudás, az alkotás és a szeretet méltóságával teszi - fogalmazott Kőrösi Mária.

A nem mindennapi látványosságot Árus-Kovács Gábor plébános szentelte fel és áldotta meg, majd az eseményre ellátogatók állófogadáson, illetve kötetlen beszélgetésen vettek részt.

A megnyitón az ünnepi szalag átvágásakor Ézsiás István ígéretet tett arra, hogy egy-egy saját készítésű szobrot, plasztikát vagy festményt ajándékoz mindazoknak, akik kaptak a nemzeti színekkel díszített szalagból. Azonban ezzel Ézsiás István tervei még nem érnek véget, az alkotó többek között szeretne Vináron a művészlelkeknek egy kultúrkávézót, illetve egy nyáron működő művésztelepet is létrehozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!