Kultúra

2015.11.18. 16:21

Nem kerülhetjük el a sorsunk - Takács Katalin veszprémi pályakezdéséről, bizalomról és az időről

- Nem kerülhetjük el sorsunkat, hiába késleltetjük a döntéseinket, ha eljön az idő, az élet meghozza a változásokat helyettünk is -mondta Takács Katalin Jászai Mari-díjas, érdemes művész, aki a Veszprémi Petőfi Színházban kezdte pályafutását 1975-ben. Épp negyven esztendeje. Horvai István és Kapás Dezső legendás, első végzős osztályából érkezett.

Varga Róbert

A művész fontos öt esztendőt töltött a veszprémi társulatban, a városban ment először férjhez, rengeteg barátot szerzett itt, s ahogy megfogalmazta, olyan indulás volt ez számára, amely folyamatosan tart. Játszott Debrecenben, Szolnokon, a Radnóti Színházban, az Új Színházban, jelenleg a kaposvári társulat tagja. Ő egy olyan színésznő, akit mindig észre lehet venni. Nemcsak jellegzetes vörös haja, búgó hangja miatt; játékára, mondataira, szavaira érdemes figyelni. Így lett a magyar színházi világ TakiKatija.

Veszprémben emlékezetes alakításokat nyújtott a Nagytakarítás, a Majális, a Ványa bácsi és a Sirály című előadásokban. Ami viszont rémisztő emlék számára, az pont élete első színházi szerepe a Mikor jön Elricher? című nem túl acélos darab, amelyben megfogalmazása szerint megbukott.

- Félelmetesnek tűnt, hogy a mű szerint egyidősnek kellett volna lennem Demjén Gyöngyvérrel és Szoboszlay Sándorral, miközben jó pár év azért volt köztönk. A produkcióban régi barátjukat játszottam, ők házaspárt alakítottak, én pedig a szerepem szerint kiosztottam őket, hogy a ti életetek nulla, az nem ér semmit, de bezzeg az enyém... A próbán is ezt mondtam Szobi szemébe, pimaszul, ahogy a szerepet gondoltam, ő azonban magára vette ezt, elkezdett üvölteni, hogyan beszélek vele, és hazament. A rendező Pétervári István nyugtatta, hogy csak a szövegemet mondtam neki, ő azonban hajthatatlan volt. Írtam utána neki levelet, hívtam telefonon, és végül minden rendeződött köztünk és nagyon jókat játszottunk együtt - mesélte a népszerű színművésznő, aki mostanság sokszor gondol vissza arra, mi minden történt vele hosszú, gazdag pályafutása alatt. Azt mondta, érdekes a visszatekintés, nem összegzős alkat, ám néha rácsodálkozik, hogyan változott a személyisége az idők során. Ösztönös, türelmetlen, szókimondó volt fiatalon, meg akarta mutatni magát, le akarta győzni gátlásait. Ez talán a szorongó, kétkedő tulajdonságaiból is adódott. Ma már csendesebb, bölcsebb, diplomatikusabb, tudatosan él és játszik.

Takács Katalin számára Veszprém olyan indulás volt, amely azóta is folyamatosan tart
Fotó: Dömölky Dániel

Amikor azt kérdeztük tőle, melyik volt élete eddigi legjobb és legrosszabb döntése, hosszas gondolkodás után azt válaszolta: a Radnóti Színházban töltött nyolc évét semmiért nem cserélte volna el. Ott Bálint András és Valló Péter törődött vele, figyeltek rá, azóta is ez az időszak számára az iránymutató.

A leggyávább pedig szerinte akkor volt, amikor a Veszprémben töltött első évadjában nem merte otthagyni a színházat egy filmszerepért. Nagyon neves rendező hívta, nagy szerepre, hatalmas kiugrási lehetőség adatott meg számára, mégsem volt bátorsága meghozni a döntést, hogy kilép a társulatból. Ezt a mai napig bánja, bár hozzáfűzte: pontosan tudja, az ember nem kerülheti ki a sorsát.

Takács Katalin nem úgy fogalmazná meg, hogy boldog színésznő, ő egyszerűen csak elégedett a pályafutásával, s mindazzal, amit elért.

Ami viszont még ennél is fontosabb számára, hogy anya lehet. Sőt, azt vallja, hogy ez az élete értelme.

- Amikor megszületett Dani, éreztem, hogy nekem elsősorban anyának kell lennem és nem színésznőnek. Nagyon vártam őt. Igyekeztem minden időmet vele tölteni, a családot összetartani, otthont teremteni. Segíteni azt, hogy az új élet felcseperedjen.

Dani közben felnőtt, s bár ez a szakma vette körbe családilag, nem akart a színi pálya felé menni. Építésznek tanult, a szenvedélye a fotózás, így kötődik a színházi szakmához - hangsúlyozta a színművésznő, akit a szép, izgalmas nők között emlegetnek ma is a férfiak.

Nevetve mondta erre, a vörös haja miatt jobban odafigyelnek rá, de semmi különöset nem tesz a külsejéért. Ha van ideje és kedve, akkor jógázik, az mindig megnyugtatja a lelkét, és most nagyon megszerette a kerékpározást. Takács Katalint csak akkor foglalkoztatja az idő múlása, amikor eltávoznak hozzá közel álló emberek. Ilyenkor eszébe jut, mennyi minden dolga van még az életben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!