Kultúra

2015.05.25. 09:47

Nem felejtik a városuk költőjét

Tapolca - Szavalóverseny, emlékséta, könyvbemutató keretében több napos rendezvényen emlékeztek a 170 éve elhunyt első forradalmárköltőnkre, Batsányi Jánosra.

Tóth B. Zsuzsa

Az ünnepségsorozatot az Aranytoll megyei helyesíró verseny nyitotta, majd a Batsányi népdaléneklési versenyen a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központban mérettek meg a dalos ajkúak. Batsányi emlékére szavalóversenyt is rendeztek ugyanott, a Tamási Áron Művelődési Központban pedig Batsányi gálán mutatkoztak be a diákok. Az Emlékséta keretében koszorúkat helyeztek el a résztvevők a Batsányi emlékhelyeknél. Ünnepi szentmisével és a költő mellszobránál, illetve Batsányi János és Baumberg Gabriella sírjánál megemlékezéssel folytatódott a programok sora. Németh István Péter költő megemlékező beszédében elmondta, hogy Batsányi, a város költője, a nagy gondolkodó egyenes jelleméhez olyannyira illik a tiszteletadás.

A Batsányi Héten a város költőjére, Batsányi Jánosra emlékeztek. A képen a Batsányi iskolások láthatóak a költő sírjánál
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Ám van, ami a borostyánnal is fölér, mi több, a megemlékezés ezen örökzöldjénél is tartósabb. A költőhöz írott versek ezek. Azok, amelyből csokrot adhatok át idén, könyvbe gyűjtve tisztelegve azzal - mondta a tapolcai költő, majd a Batsányiról szóló regény felidézésével toldotta még meg az antológiát. Hangsúlyozta, hogy Koroda Miklós írói ajándéka volt tapolcai vendéglátóinak a kötet. Koroda Batsányiról írta második életrajzi regényét Megvilágosodott már címmel 1942-ben. A kötet több kiadást megért. Az ünnepségen a tapolcai általános iskola Batsányi János Tagintézményének irodalmi csoportja közreműködött Legeza Magdolna vezetésével.

A Batsányi koszorúja című kötetet bemutatója alkalmával pedig a szerzővel, Németh István Péterrel Kertész Károly nyugalmazott könyvtárigazgató beszélgetett a Wass Albert Könyvtárban.

Az idei évi Batsányi Napok ünnepségsorozatát Élet Batsányi Tapolcáján címmel Kertész Károly előadása zárta a VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központban. A korábbi könyvtárigazgató egyebek mellett arról beszélt, hogy milyen lehetett a város, amikor Batsányi ott gyerekeskedett, majd amikor a száműzöttek keserű kenyerét ette. Vajon hogyan éltek akkoriban azok, akik őt útjára bocsátották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!