Kultúra

2016.07.26. 17:25

Nem csak dísznek készült - Csopakon egymást érik a különleges fainstallációk

Csopak - Ellepték a faépítmények a falut, a vasútállomáson egy hekk kerget egy mozdonyt, de mégis, miért?

Piltman-Horváth Barbara

Ön is látta a vasútállomás mellett a hatalmas fa hekkcsontvázat? Hát a strandon kiállított darabokat? Nem tudja, mi az és hogy került oda? Elmondjuk!

Bizonyára önök is észrevették Csopakon a főút melletti kerékpárút felett átívelő fa kapuszerűséget, amit, ha kicsit távolabbról nézzük, akkor egy vízi szörny épp felbukkanó testét ábrázolja. Vagy ki ne emlékezne a fából készült malomkerékre, ami nem is olyan régen szúrta valaki szemét és belehajtott autóval. Mindezek az alkotások egy tábor remekművei, a különleges projekteket kiállítják a község különböző pontjain.

Az elkészült műveknek nem kell feltétlenül funkciót is betölteniük, egy a megkötés: fából készüljenek. Az ok egyszerű, a Hello Wood! projekt, az angol nyelvű név fordításából is következik: a természetben megtalálható alapanyagból dolgoznak.

A kemping közepén elhelyezett tribünön, amely a Pécsi Tudományegyetem munkája, sokan elférnek

A Széchenyi István Egyetem tanulói dolgoztak az óriáshekken (Fotó: Nagy Lajos)

Az idei tábor újító volt, hiszen először fordult elő hazánkban, hogy egy település fejlesztésének érdekében minden építészeti, belsőépítészeti és tájépítészeti képzést indító egyetem közösen dolgozott. Csopakon egy héten keresztül olyan építészeti projektek, installációk születtek meg, melyek a tervek szerint hosszú évekig szolgálják majd a helyi lakosok és a Csopakra látogató turisták igényeit, valamint vizuálisan fejlesztik és gazdagítják a település képét. A szervezők a helyszíneket az önkormányzattal közösen választották ki, az egyes funkciókkal kapcsolatban pedig a területek használóival egyeztettek. Az elkészült munkák között akad út menti mazsolaszárító, kertmozifal, erdei Fibonacci-spirál, sőt, még egy mozdonykergető óriáshekk is. A Hello Wood célja az, hogy a magyar építészeti egyetemekkel megrendezett tábor a következő években más településeken is meg tudjon valósulni, ahol az építészhallgatók a helyi önkormányzatokkal együttműködve fejleszthetik az adott falu vagy éppen város környezetét. Idén először a zsűri által kiválasztott győztes csapat - a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kara - díjat is kapott a legjobb installációért: 500 ezer forint értékű faanyagot és 500 ezer forint pénzdíjazást.

A Szent István Egyetem tájépítészei a strandolókat és horgászokat elválasztó térbeli és közösségi szakadékot hidalták át egy különleges hal-lessel. A két világ határán álló, a szélfútta nádasra emlékeztető épületbe a strand felől lehet bemenni, belsejéből pedig a nádasra lát a betérő, így az elnagyolt panoráma helyett egy sokkal intimebb tájélményben részesülhet. Idén ezt a csapatot ítélte a zsűri a legjobbnak.

A különböző műalkotásoknak nem feltétlenül a gyönyörködtetés volt a céljuk, vannak kifejezetten funkcionális építmények is. Például a Pécsi Tudományegyetem csapata a csopaki kempingben épített négy darabból álló tribüninstallációt, melynek részei könnyen mozgathatók az iskoláscsoportok által gyakran látogatott tábor területén belül. A szervezők remélik, mindenki örömét leli az alkotásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!