Kultúra

2017.08.03. 19:50

Balaton tárlat a Magtárban - Mintegy hetven képzőművészeti alkotás mutatkozik be a tárlaton

BALATONALMÁDI Új helyszínen, a Magtárban nyílik meg szombaton a 14. Balaton Tárlat. Az Országos Képzőművészeti Biennálén mintegy hetven képzőművész alkotása lesz látható. Az első Balaton Tárlatot 1991-ben szervezték meg Veszeli Lajos festőművész ötlete alapján, aki közel két évtizeden át volt a biennálé kurátora.

Marton Attila

Az utolsó három kiállításon Kelemen Marcel képzőművész vette át ezt a feladatot, aki idén is részt vállalt a tárlat megrendezésében, segítséget nyújtva a szervező Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárnak.

A mostani tárlaton a korábbiakhoz hasonlóan elsősorban azoknak az alkotásai láthatók, akik személyesen vagy témaválasztásukban kötődnek a tóhoz. Mellettük résztvevői lehetnek olyanok is, akik országosan vagy nemzetközi szinten is elismert képzőművészek - mondta Kelemen Marcel. Az idei tárlat témája a víz és a tükrö- ződés volt, a biennáléra mintegy hetven alkotó jelentkezett. A szervezők a zsűrizésnél arra a szempontra is figyeltek, hogy lehetőleg minden jelentkezőtől látható legyen egy mű.

A kiállításon a festmények mellett néhány fotó, grafika és plasztika is helyet kapott: fotorealisztikus portré, tájképek és a Balatont tükröződő vízfelületként ábrázoló nonfiguratív alkotások is szerepelnek, több mű, például Baranyai Béla és Ruzics Csilla alkotásai pedig kimondottan a kiállítás témájára készültek, emelte ki Kelemen Marcel.

Az első Balaton Tárlaton egy külön teremben szerepeltek az elődök, a szombaton nyíló kiállításon két, a településhez kötődő, elhunyt alko-tó előtt tisztelegnek egy-egy munkájuk bemutatásával. Mersits Piroska - akinek retrospektív kiállítása a Pannóniában jelenleg is megtekinthető - az 1960-as években a Vörösberényi Művésztelep tagja volt, míg Nyerges Pál évtizedeken át élt és alkotott Káptalanfüreden. Szintén újdonság a korábbiakhoz képest, hogy ezúttal profi grafikus, Láposi Zsófia készítette a tárlat meghívóját és plakátját. Az előző tizenhárom kiállításnak a városháza Padlásgalériája - olykor a Pannóniával együtt - adott otthont, idén először a Magtárban rendezik meg a Balaton Tárlatot. A szombati vernisszázson - amelyet Veszeli Lajos nyit meg - átadják a legjobb alkotásokért járó fődíjat és elismeréseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!