Kultúra

2016.04.22. 09:56

Négy évszak - Pintér László fotókiállítása

Ajka – Míg a festőművész a valóságtól független világot igyekszik bemutatni alkotásaiban, addig a fotós nem akarja átalakítani, formálni a világot.

Penk Tímea

Ő csak azt akarja megmutatni, ami amúgy is létezik, legfeljebb mi nem vesszük észre vagy máshogy látjuk azt – fogalmazta meg Fenyvesi Zoltán a Négy évszak című tárlat megnyitóján.

Pintér László fotográfus éppen az ötvenötödik születésnapján rendezett kiállítást a városi múzeumban, amely május 6-áig tekinthető meg. Angermayer Judit muzeológus köszöntötte a megnyitó vendégeit. Nakada Ádám trombitán, Lukonics Dániel harsonán játszott. Fenyvesi Zoltán, a megyei önkormányzat alelnöke, a várpalotai Thuri György Gimnázium igazgatója ismertette a fotós életének legjelentősebb eseményeit. Elhangzott, hogy Pintér László gyermekkorában ajándékba kapott egy fényképezőgépet, majd hetedik osztályos korában eldöntötte, hogy egész életében a fotózással szeretne foglalkozni. Sorkatonai szolgálata alatt is lehetősége volt a fotózásra, később Veszprémben fotóriporterként helyezkedett el. Számos nagy megyei cégnek, önkormányzatnak, katonaságnak készített anyagokat. A szocio- és a riportfotózás áll legközelebb a szívéhez, ezen a területen érte el szakmai élete legnagyobb sikereit is. 2014-ben egy országos pályázaton második helyezést ért el. Pintér László a természetfotózást akkor kedvelte meg, amikor pecázni vitte a fiát.

- Ez a gyűjtemény egy létra ég és föld között. A természet, a harmónia és a nyugalom világa – mondta Fenyvesi Zoltán az Ajkán, Keszthelyen, Monostorapátiban, Várpalotán, illetve környékükön, valamint a Kis-Balatonon és Gemencen készült képekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!