Kultúra

2017.03.21. 18:20

Múzeumpedagógia másképp: ide az örökmozgók is jöhetnek

Balatonfüred - A Gutenberg-galaxis éledt újra a Jókai Mór-emlékházban, Nyitrai Orsolya képzőművész múzeumpedagógiai foglalkozásán.

Sági Ági

A részt vevő felnőttek és gyerekek a nyomtatással ismerkedhettek meg. Egy antik nyomdagép fennmaradt betűit összeválogatva rakhattak össze verssorokat vagy tetszőleges szövegeket. Az elmélyülten alkotó gyerekek megfeledkeztek a számítógépről, a televízióról, a telefonról, és hacsak egy rövid időre is, de újjáélesztették a Gutenberg-galaxist.

Máté, Zsófi, Emese és Bence alkotását segíti Nyitrai Orsolya képzőművész


- Sajnos a régi nyomdagép nincs már meg, de a betűk fennmaradtak. Több típusból és méretből lehet válogatni. A gyerekek a magasnyomásos technikával ismerkedhetnek meg. Linófestéket használunk, ez vizes alapú, kimosható, de nagyon hasonlít a nyomdafestékhez - mondta el a művész.

Ezen a napon a gyermekek félretették a telefonokat és tableteket
Fotó: Sági Ági

Nemcsak betűkből lehetett választani, fennmaradtak logók, emblémák is, ma már nem létező intézmények jelképei. A kissé borongós időben sokan bejöttek a Jókai-villába, ők rövid tárlatvezetésen is részt vehettek. Csizmadia Máté és Bence Paksról érkezett, első és negyedik osztályba járnak. Máté egy Bartos Erika-versrészletet nyomtatott ki, Bence József Attila Tiszta szívvel című verséből választott. Volt kislány, aki kedvenc lova nevét nyomtatta ki, de olyan is, aki sok embléma és jelkép összeválogatásával hozta létre művét.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!