Kultúra

2017.05.04. 18:58

Múltunk kincsei - Gazdag programok a Gizella-napokon

Veszprém - A kiegyezésre és Erzsébet királyné koronázására is emlékező kiállítással vette kezdetét a Gizella-napok.

Marton Attila

Márfi Gyula veszprémi érsek köszöntője után Porga Gyula polgármester nyitotta meg a 26. alkalommal megrendezett, idén tíz napig tartó programsorozatot az érseki palotában.

Hangsúlyozta, Veszprém gazdag kulturális öröksége feladatot ró az utódokra, a rendezvénysorozat a város múltjának kincseit mutatja meg a kortársaknak.

Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Mindszenty Alapítvány elnöke, Erzsébet királyné ükunokája Sisi életútjáról beszélt. Kiemelte, a szabadságszerető, intelligens, ugyanakkor a külvilágtól tartózkodó királyné fontos szerepet játszott a kiegyezés létrejöttében is. A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Kiegyezés és koronázás 1867 című kiállítása a történelmi megállapodás törvényeit, a koronázási eseményeket és a millenniumi ünnepségeket is bemutatja. Az 1867-es események helyi kötődése, hogy a királynét Ranolder János veszprémi püspök koronázta meg.

A kiállítás felidézi Ferenc József veszprémi látogatásait, valamint megtekinthetők a tárlat anyagában a királyné koronázási ajándékai és több díszalbum is.

Szelke László történész az 1848 és 1867 közötti időszakról tartott rövid előadást. Kiemelte, a forradalmat követő elnyomás után 1859-től a Habsburg Birodalom külpolitikai kudarcai után az uralkodó egyre békülékenyebbé vált a magyarokkal. A területi veszteségek következtében a birodalom súlypontja keletebbre helyeződött, a folyamat a kiegyezéssel zárult le.

A megnyitón közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar.

RÉSZLETES PROGRAMOK ITT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!