Kultúra

2017.07.28. 18:15

Mókuskert: csendben közeledni a kultúrához

A Művészetek Völgye Fesztivál talán legkisebb, de legszínesebb udvara a Mókuskert. Gazdája, Szirtes Edina Mókus összművészeti egyveleget varázsolt ide, és azt mondja, itt nagy hangerő nélkül kerülhetünk egészen közel a kultúrához és egymáshoz.

Mizsei Bernadett

Szirtes Edina Mókus a magyar világzenei színtér egyik legrendhagyóbb figurája. Ahogy a Művészetek Völgye honlapján is olvashatjuk: "virtuózan rutinos profi, s közben száz százalékig természetes egyéniség". Művészetében váltakoznak a folkos, sanzonos, keleties és a kortárs zenei elemek. Az előadóművész, zeneszerző idén először kapott saját udvart Kapolcson. Célul tűzte ki, hogy a Mókuskert Udvarnak a megnyugvás, az álmodozás és egy kis borzongás legyen a sajátja. És lehetőleg ezt mind egyszerre élhessék át az ide látogatók.

Szirtes Edina Mókus a magyar világzenei színtér egyik legrendhagyóbb figurája. Virtuózan rutinos profi
Fotó: archív

A hagyományokhoz híven az udvarok gazdái találják ki, hogy kik lépjenek fel náluk. Edina nem csak zenei produkciókat szeretett volna színpadra állítani, így többször fellép a Maladype Színház, és minden este mesélnek is, hol diavetítéssel, hol jammeléssel kísérve. Természetesen itt a mese után nem alvás, hanem zene és tánc következik, amit KisMókusKertiPartinak nevezett el. Edina az összművészetben hisz, ezért sem szerette volna, hogy kizárólag zenei produkciók szerepeljenek a programpalettáján.

- Ez a csöpp kert, amiben munkálkodunk, minden várakozást felülmúlt, már nem férünk be a Pajtába, a kis Pajtaszínházunkat meg kellett toldanunk három-négy padsorral - mondta el a Naplónak az előadóművész. - A legtöbb fesztiválon hatalmas színpadokon, nagy hangerő mellett lehet mámoros állapotba kerülni a zenétől, a kultúrától, de én azt szerettem volna, ha a Mókuskert Udvarba látogatók bebújhatnak egy-egy kényelmes sarokba, és egész apró, halk dolgokat közelről hallgathatnak, figyelhetnek meg, ahol megszívlelheti egymást és a hangokat, amiket a zenészek adnak ajándékba. Néha lehet, sőt jó csendben is maradni, és úgy befogadni a kultúrát - tette hozzá Szirtes Edina Mókus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!