Kultúra

2016.08.22. 18:40

Somogyi Márk fotóművésznek kiállítása nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban

Veszprém - Somogyi Márk fotóművész Nyitott szemmel című gyűjteményes kiállítása a Laczkó Dezső Múzeumban nyílt meg az ünnepen.

Balla Emőke

Somogyi Márk kilencéves korában kijutott Svájcba, ahol tizenöt évet töltött és alapfokon megismerkedett a fotózással, fotótechnikával, labormunkákkal. Mikor hazatért Magyarországra, kezdett egyre határozottabban előtérbe kerülni a vizuális művészet iránti készség, ami nem meglepő, hiszen festőművész családból származik. A számítógép, a ceruza, a toll és a papír után a következő képalkotó eszköz a fényképezőgép lett.

Ma a Káli-medencében él, fotóművész-grafikai tervezőként dolgozik saját cégében. Somogyi Márk vallja: számára a fotózás szakma és művészet egyaránt. A természet iránti érdeklődés és tisztelet, valamint a művészi látásmód eredményeként természetközeli kompozícióimmal saját stílust alakítottam ki. Munkámban tudatosságra, szemléletemmel az értékteremtésre törekszem, mert meggyőződésem, hogy a művészetnek pozitív élményeket és gondolatokat kell ébreszteni a közönségben. A tudatosság mellet jelen van bennem az az ellenállhatatlan érzés is, hogy hivatásszerűen meg kell örökítenem és meg kell mutatnom azokat a csodákat, szépségeket és értékeket, melyekkel találkozom; legyen az természet vagy ember alkotta mulandó érték.

Somogyi Márk számos díjat és elismerést kapott belföldön és külföldön, Veszprém város közönsége első ízben ismerheti meg munkáit. Fotói nemcsak gyönyörködtetnek, esztétikai élményt nyújtanak
Fotó: Módos Csaba

A megnyitón S. Perémi Ágota múzeumigazgató mondott köszöntőt. Szólt arról, hogy Somogyi Márk számos díjat és elismerést kapott belföldön és külföldön, Veszprém város közönsége első ízben ismerheti meg munkáit. Fotói nemcsak gyönyörködtetnek, esztétikai élményt nyújtanak, de továbbgondolásra is késztetnek.

Gopcsa Katalin művészettörténész Somogyi Márk négy kiállítását nyitott meg. A Szépséges borászat című anyagban borászatokat, borpincéket, borvidékeket, az elé táruló szépséget örökíti meg a fotós. A Mintatermészet példa arra, hogyan lehet közel kerülni a természethez, rácsodálkozni minden pillanatra. Az Ingókövek sorozat fehérre komponált fekete kövek, a Kína-teaház sorozatban portrékat láthatunk, a teaház látogatóit, névtelen arcokat. A fotóművész mesterien bánik a fénnyel, értékelte az alkotót a művészettörténész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!