Kultúra

2016.11.25. 15:56

Minden közösségnek vannak értékei!

Herend– A fenti címmel hirdették meg az idei Veszprém Megyei Értékünnepet, melyet pénteken, egy egész napos rendezvény keretein belül a művelődési házban tartottak.

Heffler Péter

Helytörténeti tárgyak, régi fotók, népművészeti és kézműves alkotások, és különféle, finomabbnál finomabb gasztronómiai kóstolók foglalták az asztalokat pénteken a herendi művelődési ház épületében. A Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodája, a Veszprém Megyei Önkormányzat és a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány által közösen rendezett Veszprém Megyei Értékünnep a térség ritka kincseit kívánta bemutatni.

A rendezvényen Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke is részt vett. – Az itt jelenlévők számára fontos, hogy az utókornak összegyűjtsék, óvják, védjék és közkincsé tegyék tárgyi és szellemi örökségeinket, hagyományainkat – kezdte Polgárdy Imre ünnepi beszédében. – Hazánk 2012-ben elfogadott magyar nemzeti értékekről szóló törvényében ezeket a törekvéseket kívánta szabályozni keretekkel, a hungarikumhoz való struktúrájával támogatni. A magyar nemzeti értékek piramisának középszintjét a megyei értéktár adja.

Fotó: Heffler Péter

A Veszprém Megyei Önkormányzat felismerve a nemzeti összetartozás, a megyei identitástudat erősítésének lehetőségét, erejéhez és lehetőségeihez mérten támogatta a megye értékek egy megyei értéktárba való összegyűjtését, és 2013-as megalakulását. A bizottság azóta a százhuszonkét beérkezett javaslattétel alapján, sok vitát követően, negyvennyolc értéket vett fel a megyei értéktárba.

Értékeink közül a hungarikum bizottság az Ajka Kristályt, a badacsonyi kéknyelű bort, a Theodora ásványvizet felvette a magyar értéktárhoz. Külön kiemelném, és nem csak a helyszín okán büszkeségünket, Veszprém Megye egyetlen hungarikumát, a herendi porcelánt, amely az elsők között kerül be az értékpiramis csúcsán elhelyezkedő hungarikumok gyűjteményébe. Megyénk gazdag örökséget birtokol, kincsestárunk, a megyei értéktár pedig folyamatosan bővül – tette még hozzá Polgárdy Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!