Kultúra

2016.08.25. 15:20

A valóság fekete-fehér pillanatai "benkős fényekben "

Ajka - Élet-Tér címmel fotókiállítás nyílt Benkő Imre fotográfus készítette alkotásokból a napokban.

Civil Tudósítónktól

Harminc év, hat kiállítás. Már történetük van az ajkai kiállításoknak. Ötévente összejönnek már az ajkai Állami Általános Gimnáziumban 1961-ben végzett diákok, hogy emlékezzenek. Benkő Imre egykori ajkai diáktárs, hogy ne üres kézzel jöjjön Ajkára, magával hozza alkotóművészetének egy-egy szeletét.

Varga György dekoratőr osztálytárs, Benkő Imre, Csabai Tibor grafikusművész a kiállítás megnyitóján

A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállítási termében augusztus 18-án megjelent osztálytársakon kívül - akik természetesen büszkék Kiváló Művész-díjas társukra - sokan mások is kíváncsiak voltak. Vajai Károlyné Váci Mihály Gyalog szerettem volna jönni című versét mondta el. Az osztálytársat Varga György dekoratőr köszöntötte, majd Csabai Tibor grafikusművész nyitotta meg a kiállítást.

- Benkő Imre húszévesen vette kezébe Kodak fényképezőgépét, hogy rögzítse a pillanatot. Azóta Benkő legendává vált. Most is mosolyog, ha a megnyitó protokollja engedné, legszívesebben fényképezne. A szürke fényben érzi jól magát, mert a szórt megvilágítás jól láthatóvá teszi az arcokat és a környezetet. Fekete-fehér film, kézi nagyítás, vágatlan képek. Ragaszkodik az adott pillanatban összesűrített élményeihez. Képeivel nem állít, hanem kérdez. Nem idilleket és nem nyomort fényképez, nem nagy pillanatokat, hanem kis dolgokat és egyszerű közösségeket dokumentál. - Emlékeket akarok állítani az embereknek, akik méltósággal viselik az életet, és azt, hogy én fényképeket készíthettem róluk - mondja ő egy interjúban, majd, így vall önmagáról: - Nem eszem, nem iszom, pásztázok.

Benkő Imre egyik fotója, a Hajógyári sziget, Budapest, 1999

Robert Capa világhírű fotós mondta egyszer: Ha nem jó a képed, nem voltál elég közel a témához. - Járja a vidéket, a világot, ott van mindenütt, Kubában, Kambodzsában, Vietnamban, Kínában, Japánban, a Hajógyári szigeten, Ózdon. Nem lökdösődik, nem vitatkozik a fotóstársakkal, csak figyel és lő . Ha tűz a nap, türelemmel kivárja a felhőt, akár az alkonyatot.

Csabai Tibor grafikusművész többek között ezekkel a gondolatokkal ajánlotta megtekintésre az alkotó munkáit.

Szöveg és fotó: Sipos Ottó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!