Kultúra

2017.05.07. 14:20

Méltó módon emlékeztek Arany Jánosra Csopakon

CSOPAK Idén ünnepeljük költőnk, balladaírónk, Arany János születésének 200. évfordulóját. Az Arany János-emlékév alkalmából a Csopaki Nyugdíjas Klub kultúrcsoportja is megemlékezett a jubileumról.

Szendi Péter

A csoport eredetileg énekkarként alakult tizennégy éve. Elsősorban a falu eseményein szerepeltek, de meghívást kaptak környékbeli és bakonyi fellépésekre is. Az elmúlt öt évben, a költők születésének vagy halálának kerek évfordulója kapcsán bemutatták Petőfi Sándor, József Attila, Vörösmarty Mihály, Zelk Zoltán, Váci Mihály mellett az erdélyi magyar költők munkásságát is. A kultúrcsoport jelenleg tizenhárom tagú, az átlagéletkor 75 év.

Színvonalas összeállítással készültek, Arany János verseiből, balladáiból. Horváth Imréné, a csoport vezetője a termékeny, sokoldalú költő munkásságának ismertetése mellett, beszélt a művek keletkezéséről is.

Kedves kis elbeszélésből ismerhettük meg a költő születésének körülményeit, mely hallatán a hallgatóság meghatódott. Versei közül a hazafias költemények és balladák egyaránt szerepeltek. 1848-ban írta a Nemzetőr dal című versét, melyet Jakab István zenésített meg, és később népdalként vált ismertté. A csoporttal együtt a közönség soraiból is többen énekeltek. A komoly hangvételű költemények, balladák után, végül a mai korra is értelmezhető Fülemile című verse hangzott el. Az emlékműsor Arany költői hitvallásával fejeződött be. Az összeállítást vastapssal köszönték meg a nézők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!