Kultúra

2017.04.25. 12:55

Oklevéllel ismerték el a helyi diákok munkáját és kiállítást nyitottak meg

SÜMEG - Az Értékőr-oklevelek átadásával és látványos kiállítással zárult a Famulus Vidékfejlesztési Egyesület által koordinált Értékek iskolája Sümegen elnevezésű program.

Tóth B. Zsuzsa

A pályázati támogatással megvalósult projektben 14 diák vett részt a helyi általános iskolából és gimnáziumból, több felnőtt közreműködő támogatása mellett, hogy összegyűjtsék a város helyi értékeit. A tavaly szeptemberben indult program októberben műhelymunkával folytatódott, miközben a fiatalok hat helyi értéket dolgoztak fel különféle technikákkal. Játékosan, de értéket teremtve dolgoztak és részletesen feltérképezték a Kisfaludy-emlékházat, a püspöki palotát, a Kisfaludy gimnáziumot, a Vártámadás programját, a Manótanya kézműves műhelyt és a Simon István által is emlegetett helyi gesztenyefasort, és közben a diákok megismerték a hungarikumtörvényt, megtanultak egyebek mellett fényképezni, filmet felvenni és vágni, interjút készíteni.

A lelkes sümegi fiatalok ma már képesek bármilyen helyi érték önálló feldolgozására Fotó: Famulus

Ma már képesek bármilyen helyi érték önálló feldolgozására, akár a helyi értéktár részére is. A projektzárón a fiatalok átadták ajánlásaikat a sümegi értéktérbizottság számára - tudtuk meg a projektgazda Oszkai Rékától, a Famulus Vidékfejlesztési Egyesület elnökétől.

A programon Végh László polgármester méltatta a fiatalok munkáját, Horváth Zsolt országgyűlési képviselő adta át a fiatalok Értékőr-okleveleit, Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke pedig hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a helyi értékek gyűjtése a kisebb településeken, és méltatását követően átnyújtotta az 1000 éves Vármegyék emlékérmet Oszkai Rékának a Veszprém megyéért tett értékteremtő munkáért.

Az esemény a Kisfaludy Sándor-emlékházban a Miért jó Sümegen élni című kiállítás megnyitójával folytatódott. A tárlaton a városi alkotói pályázatra érkezett azon rajzokat mutatták be, amelyeket a projekthez kapcsolódva készítettek óvodások, iskolások. Továbbá a szovátai testvériskolából érkezett diákok magyar szerzők verseihez készített illusztrációit ugyancsak láthatták az érdeklődők. Az erdélyi gyerekek több napot töltöttek a városban, így sümegi diáktársaik átadhatták nekik is az értékőrző szellemiséget.

A sümegi ifjú értékőrök és segítőik a Kárpát-medencei pannon értékőrhálózat tagjai lettek így.

A projekt ugyan lezárult, de a fiatal értékőrök további kutatásokkal folytatják a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!