Kultúra

2016.07.19. 17:15

Meghalt Somló Tamás - Artúr már nem énekel

Meghalt Somló Tamás "Artúr" zenész, énekes, dalszerző, a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakja.

Balla Emőke

A Locomotiv GT tagját 68 esztendős korában, évek óta tartó betegség után keddre virradóra érte a halál, közölte Presser Gábor, az LGT vezetője a család és a zenekar felhatalmazásával. Somló Tamás 1947-ben született, kezdetben hegedűn játszott. Beiratkozott az Állami Artistaképzőbe.

Cirkuszi zenebohóc lett, artistaként körbeutazta a világot Luxor nevű csoportjával. 2004-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi karán szerzett jogi diplomát. Somló Tamást a Locomotiv GT énekeseként, basszusgitárosaként, szaxofonosaként ismerték, de korábban rövid ideig tagja volt az Atlasnak, az Omegának és más együtteseknek is. A magyar könnyűzenei élet szinte minden jelentős személyiségével dolgozott együtt, számtalan produkcióban működött közre. Több szólólemeze is megjelent, legismertebb szerzeményei: Álomarcú lány, Boogie a zongorán, Primadonna, Annyi mindent nem szerettem még.

Somló Tamás sokoldalú volt: zenész, énekes, artista, jogász Fotó: Penovác Károly

Somló Tamás 2013-ban a Locomotiv GT-vel Alsóörsön koncertezett, 2014-ben fellépett a VeszprémFest kamaraprodukcióján a veszprémi jezsuita kolostorban, az esten több évtizedes pályafutását foglalta össze. Lapunknak adott interjúban a zenész akkor úgy fogalmazott, tanácsot adva a fiataloknak: Ha zenész akar lenni valaki, tanuljon zenét zeneiskolában vagy konzervatóriumban. Ki kell kupálnia magát az embernek, mert annyi jó zenész van már. A zene közkincs, mindenki kicsit ért hozzá, így csak azzal lehet kitűnni, ha valaki alaposan kitanulja az elméle-
ti részt is a hangszerjáték mellett .

Somló Tamás kitűnt a többiek közül. Egy legendás zenész távozott. Temetéséről a család később intézkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!