Kultúra

2016.08.17. 15:10

Marcali Múzeum - Megelevenedik a település múltja

Marcali, Devecser - Volt általános iskolai osztályfőnököm és földrajz-, rajztanárom, Kovács József kalauzolt végig életmű-kiállításának közös megtekintése után a Kulturális Korzóban, a galéria melletti helytörténeti múzeumban és az időszakos kiállításon.

Czeidli József

Ezt a csodálatos, európai színvonalú létesítményt az egykori városi börtönből alakították ki. A múzeum néprajzi és történeti gyűjteménnyel büszkélkedhet.

A Marcali Múzeum modern épülete

A volt cellákban viaszbábukkal mutatják be a város régi ipari foglalkozásait, a cipészmesterséget, a kékfestést, a kovács-, kötélgyártó- és mézeskalácsos-műhelyt, s megelevenedik a régi vásár, a piacozás. Az értéktár bemutatótermében sorakoznak azok a falra felfüggesztett képes tablók, amelyek marcali híres szülötteivel ismertetik meg a látogatót.

Kovács József művésztanár Lengyel József költő, író képes tablója előtt

Kovács József nagy anekdotázó, mindegyikükről hosszan beszél. Bernáth Aurél festőművészről, Kozma Andor költő-íróról, Marczali Henrik történetíróról, Tóth Ágoston térképészről (a magyar térképészet atyja), Noszlopy Gáspár szabadságharcos hősről. - Lengyel József költő, író pedig hozzátok, Veszprém megyéhez is kötődik, a Balaton-felvidék egyik legrejtettebb völgyében, Monoszlón élt és alkotott időskorában - mondja tanáros lendülettel. - Balaton közeli városunkba, látod, érdemes eljönni, van mit megmutatnunk - mondja, már a főutcán korzózva.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!