Kultúra

2017.03.21. 16:05

Makovecz Imre a hitét rajzolta meg

Balatonfüred - Makovecz Imre grafikáiból nyílt kiállítás a Kisfaludy Galériában. Az Imre álma - Makovecz Imre megrajzolt hite az égtől a földig címet viselő kiállítás április 12-éig látható a Balaton-parti városban.

Sági Ági

Az organikus építészet mesterének munkái az író Gubcsi Lajos jóvoltából láthatóak a tónál. A tulajdonos író számára misszió, hogy ezeket a grafikákat minél több ember számára láthatóvá tegye. A megnyitón András István, Balatonfüred Hild-díjas főépítésze mondta el gondolatait. Kiderült, hogy számára a Farkasréti ravatalozó- kápolna belseje a Magyarországon valaha megépült legerősebb kisugárzású és hatású építmény. A hatalmas erőt mutató kapu, a különböző világok közötti átjárót jelzi.

- Makovecz Imre munkái lehet, hogy nem mindig felelnek meg az építészet minden alapkövetelményének, mint a funkcionalitás vagy tartósság, de ezek mást tudnak, varázslatos térbeli alkotások, szobrok, amelyeknek erős szimbolitása és üzenete van. Arra tanítanak, hogy a mindennapi építési és építészeti gyakorlatban is mindenkor keressük a mélyebb tartalmakat. Ezt a két fogalmat sokan összekeverik, mi, építészek gyakran úgy fogalmazunk, hogy az építészet ott kezdődik, ahol az építés már véget ér - mondta el köszöntőjében.

András István, Balatonfüred Hild-díjas főépítésze nyitotta meg a kiállítást


Kifejtette, hogy ma túl sok az építkezés, ami gyakran lélek nélküli, és nem tükrözi a nagyapák, ősök ösztönös tehetségét. Elmondta, hogy, bár Balatonfüreden nincs Makovecz Imre által tervezett épület, a városfejlesztés tükrözi a Makovecz által is hirdetett organikus fejlődési irányt. Az elsődleges feladatnak a páratlan értékű táji és épített környezet megőrzését nevezte. Beszélt a városfejlesztési és városrendezési tervezői és irányítói munka szempontjairól, arról, hogy meg kell őrizni a beépítetlen területeket, a helyi jellegzetességeket újra kell fogalmazni. Így történt ez Balatonfüred reformkori városrészének megújításakor a meszelt, fehér falfelületek, a szőlősi és almádi kőfalazatok, burkolatok kialakításával.

A harminc kiállított grafika valóban álomvilágba röpíti a nézőt. A rajzok aprólékosak, finomak, olyanok, mintha tündérföld épületeit ábrázolnák. Olyanok, mintha az eget és a földet kötnék össze a mesebeli épületek. A képeket Makovecz Imre főként a '80-as és '90-es években rajzolta, és a 2000-es évek elején rendezte mappába.

A magyar organikus építészet atyja Budapesten született, a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán 1959-ben szerzett diplomát. Dolgozott állami tervezővállalatoknál, a pilisi erdőgazdaságnál, majd építészirodát alapított és a Makona Tervező Kisszövetkezet vezetője lett. Sok középületet, faluházat, templomot tervezett, főként vidéken. Egyéni stílusú épületeivel vált híressé, az organikus építészeti stílus megteremtője lett. Szerinte az épületnek úgy kell kinéznie, mintha az alja a földből nőtt volna ki, a teteje pedig az égből ereszkedett volna alá. Építészete organikus, mivel szándéka az volt, hogy az épület eggyé váljon a környezetével, hogy szervesen illeszkedjen a tájba. Makovecz Imre 2011 szeptemberében halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!