Kultúra

2015.08.26. 15:00

A fotográfia napja alkalmából rendezett kiállítást a Bakony Fotóklub

Veszprém - Mi, magyarok, fontos szerepet töltöttünk be a fotográfia történetében, mind művészi-alkotói oldalról, mind az újítások és találmányok terén - hangzott el Mátyus Károly beszédében.

Szám Dorottya

A Magyar fotográfia napja alkalmából kiállítást rendezett a Bakony Fotóklub a Városi Művelődési Központban. Ez az első kiállítás, mióta a felújított épület megnyitotta kapuit a kultúra iránt fogékony látogatók előtt. Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub vezetője megnyitó beszédében elmondta, a tárlaton a fotóklub tagjainak díjnyertes alkotásai kaptak helyet.

- Tizenegy éve, 2004 augusztus 29-én ünnepeltük először a Magyar Fotográfia Napját. Százhetvenöt évvel ezelőtt ezen a napon mutatta be Vállas Antal az első rögzített fényképet, a dagerrotípia eljárást Budapesten a Magyar Tudós Társaság nagygyűlésén. Ekkor derült fény arra, hogy egy fényérzékennyé tett ezüstözött rézlemezre miként lehet fénysugarak segítségével képet alkotni. Az eljárás bonyolult volt; ezüst és nitrátgőzök között lehetett rögzíteni, majd előhívni a képeket. A felvételek eleinte nagyon hosszú, 15-30 perces expozícióval készültek.

Mátyus Károly elmondta, a tárlaton a fotóklub tagjainak díjnyertes alkotásai kaptak helyet
Fotó: Szám Dorottya

Mi, magyarok, fontos szerepet töltöttünk be a fotográfia történetében, mind művészi-alkotói oldalról, mind az újítások és találmányok terén. André Kertész és Pécsi József neve mindenki előtt ismert, akárcsak Robert Capa második világháborús sztárfotósé. Az optikai iparban, a színes diatechnika feltalálásában, a különböző objektívek készítésében szintén élen jártunk - fogalmazott Mátyus Károly.

Hozzátette, annak idején helytörténeti gyűjtésbe kezdtek, ma három olyan helyszín van a városban, amelyet emléktáblával örökítettek meg. A Szabadság téren látható az első fotóműterem emléktáblája, ez volt az első, amelyet a fotóklub felavatott. Két évvel később Borsos József szülőházánál, a Völgyhíd téren avattak emléktáblát. Borsos József biedermeier festőművész volt, aki előszeretettel használt fotótechnikát munkáihoz. A harmadik jelentős fotótörténeti helyszín a Pannon Egyetem felső kampuszának bejárata, ahol Wartha Vince emléktáblája áll. Wartha Vince neves akadémikus, egyetemi tanár volt, aki fontos szerepet játszott a fényképészet kémiai vonatkozásainak megismerésében is.

A Napló érdeklődésére Mátyus Károly elmondta, a Bakony Fotóklub több mint fél évszázados múltra tekint vissza. A klub 1960-ban alakult, 12 taggal. Azóta több generáció váltotta egymást, ma 38 fős az aktív tagság. Hivatásos fényképészek és hobbi szinten érdeklődők, nyugdíjasok és diákok éppúgy megfordulnak a soraikban. A klubtagok többsége Veszprém megyei, de van olyan is közöttük, aki Svájcban él és a fényképészet a hivatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!