Kultúra

2015.08.21. 11:22

Magyar sikerek a fotográfiában

Veszprém - Mi, magyarok, fontos szerepet töltöttünk be a fotográfia történetében, mind művészi-alkotói oldalról, mind az újítások és találmányok terén – hangzott el Mátyus Károly beszédében.

Szám Dorottya

A Magyar Fotográfia Napja alkalmából kiállítást rendezett a Bakony Fotóklub a Városi Művelődési Központban. Ez az első kiállítás, mióta a felújított épület megnyitotta kapuit a kultúra iránt fogékony látogatók előtt.

Mátyus Károly, a Bakony Fotóklub vezetője megnyitó beszédében elmondta, hogy a tárlaton a fotóklub tagjainak díjnyertes alkotásai kaptak helyet.

Mátyus Károly a kiállítás megnyitóján. Fotó: A szerző

- Tizenegy éve, 2004 augusztus 29-én ünnepeltük először a Magyar Fotográfia Napját. Százhetvenöt évvel ezelőtt ezen a napon mutatta be Vállas Antal az első rögzített fényképet, a dagerrotípia eljárást Budapesten a Magyar Tudós Társaság nagygyűlésén. Ekkor derült fény arra, hogy egy fényérzékennyé tett ezüstözött rézlemezre miként lehet fénysugarak segítségével képet alkotni. Az eljárás bonyolult volt; ezüst és nitrátgőzök között lehetett rögzíteni, majd előhívni a képeket. A felvételek eleinte nagyon hosszú, 15-30 perces expozícióval készültek. Az eljárást Peczal József fejlesztette tovább, melynek köszönhetően ezt sikerült lerövidíteni.

Pintér Csaba Levélormányosok című képe, mellyel az Olympos Mikrofotó Nemzetközi pályázaton 4. helyezést ért el.

Mi, magyarok, fontos szerepet töltöttünk be a fotográfia történetében, mind művészi-alkotói oldalról, mind az újítások és találmányok terén. André Kertész és Pécsi József neve mindenki előtt ismert, akárcsak Robert Capa második világháborús sztárfotósé, aki a hivatásának lett áldozata, mikor egy aknára lépett. Az optikai iparban, a színes diatechnika feltalálásában, a különböző objektívek készítésében szintén élen jártunk - fogalmazott Mátyus Károly. Hozzátette, hogy annak idején helytörténeti gyűjtésbe kezdtek, ma három olyan helyszín van a városban, amelyet emléktáblával örökítettek meg.

A Szabadság téren látható az első fotóműterem emléktáblája, ez volt az első, amelyet s fotóklub felavatott. Két évvel később Borsos József szülőházánál, a Völgyhíd téren avattak emléktáblát. Borsos József biedermeier festőművész volt, aki előszeretettel használt fotótechnikát munkáihoz. A harmadik jelentős fotótörténeti helyszín Veszprémben a Pannon Egyetem felső kampuszának bejárata, ahol Wartha Vince emléktáblája áll. Wartha Vince neves akadémikus, egyetemi tanár volt, akiről kevesen tudják, hogy fontos szerepet játszott a fényképészet kémiai vonatkozásainak megismerésében is.

Ladányi Tamás Holdkelte című fotója, mely 2013 legjobb asztrofotói között szerepelt az amerikai National Geographic válogatásában.

Lapunk érdeklődésére Mátyus Károly elmondta, hogy a Bakony fotóklub immár több mint fél évszázados múltra tekint vissza.

- A klub 1960-ban alakult mindössze 12 fővel, amely folyamatosan bővült. A vetítések, előadások és összejövetelek rendszerint teltház mellett zajlottak, de tegyük hozzá, hogy akkoriban még nem volt televízió és számítógép. Azóta több generáció váltotta egymást, jelen pillanatban 38 fős az aktív tagság. Minden második héten hétfőn összejövetelt tartunk az immár felújított Művelődési Központban – tudtuk meg a klubvezetőtől, aki elmondta azt is, hogy hivatásos fényképészek és hobbi szinten érdeklődők, nyugdíjasok és diákok éppúgy megfordulnak a soraikban. Egyénileg és csoportosan pályázatokon vesznek részt, kirándulásokat szerveznek az ország látványos pontjaira. A klubtagok többsége Veszprém megyei, de van olyan is közöttük, aki Svájcban él és a fényképészet a hivatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!