Kultúra

2017.05.17. 09:35

Magyar képzőművészek tárlata Bécsben

Bécs – Könyves Borbála festőművész ötlete és szervező munkája révén több Veszprém megyei fiatal alkotónak nyílt lehetősége megmutatni egyéni látásmódját az osztrák fővárosban.

Laskovics Márió

Hétköznapi víziók címmel nyílt tárlat május 2. és 13. között a bécsi Time Galériában, melyen tizennégy magyar képzőművész mutatkozott be. Nyolcan – Csík Richárd, Földesi Barnabás, Hatala Péter, Könyves Borbála, Marosi Diána, Molnár Dániel, Rakonczai Zsuzsanna, Simon Edina - Veszprém megyét képviselték a színes tárlaton. Egyébként a kiállítók többsége a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán végzett.

A szervező Könyves Borbála festőművész, Nyilas Édua fuvolista és Günther Wachtel, a galéria vezetője

Könyves Bori az általa készített willendorfi vénuszt ábrázoló szappanszoborral

- Ahogy a galéria vezetője, a csupaszív Günther Wachtel is elmondta a május 12-i zárórendezvényen: habár Magyarország és Ausztria között a politikában vannak súrlódások, a művészet egy semleges terület, amiben egy nyelvet beszélünk, és az ő célja is hidak építése országok és kultúrák között. Vallom, hogy a művészet nem csak arra való, hogy plakát módjára kiabáljon, meghökkentsen vagy felháborítson. Finomabban árnyalt valóságszinteket is be lehet mutatni. Nem csak a szenzációt, hanem a hétköznapit is. A kiállító barátaim gazdag lelkületével nagyon azonosulni tudok. Alkotói attitűdünkben a csendes, szerény, szemlélődő létezés a közös  nevező. Habár nem egyetlen tematikára volt felfűzve a tárlat, tudom, hogy a vízióink mögött kik és mi húzódik meg. Ezt nehéz lenne egy szóban kifejezni, ezért beszéltük el a képek nyelvén – fogalmazott Könyves Borbála festőművész, a kiállítás szervezője.

Nagy Otília a Tavasz című festménye előtt

A jó hangulatú beszélgetések közben enni- és innivalóval frissíthették fel magukat a megjelenteknek

A kecskeméti Nagy Otília festőművész hálás a bécsi bemutatkozási lehetőségért, két képpel készült a kiállításra. Legjobban annak örül, hogy a közös tárlat kapcsán felfrissülhetnek az alkotók közti régi kapcsolatok.

A zárórendezvény kedélyes hangulatát a műalkotások mellett Nyilas Édua fuvolajátéka, valamint állófogadás emelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!