Kultúra

2016.02.03. 15:06

Luther, az igehirdető

Révfülöp – A cselekedetek, az igehirdetés, Bach és az ötszáz éves jubileum is téma volt az immár tizedik alkalommal rendezett Luther-konferencián a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban.

Balla Emőke

Teológia – nem csak teológusoknak, így hirdetik meg minden évben a Luther-konferenciát. A hétvégi programon a résztvevők magas színvonalú, szakmai előadásokat hallhatnak, de a távoli gyülekezetekből érkezők jobb megismerésére, baráti beszélgetésekre is van lehetőség. Az idei rendezvényt Reuss András előadása nyitotta. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzor emeritusa szólt arról, hogy félreérti a reformátor gondolatait az, aki azt állítja, hogy Luther szerint nem szabad beszélni a jó cselekedetekről. Azok a cselekedetek jók, melyeket Isten parancsol. Tetteinket nem az emberek mérik meg, hanem Isten, akinek színe előtt mindannyian egyformán mezítelenül állunk. Az ember kizárólag a hit által, s nem cselekedetei által újulhat meg. A hit és a cselekedetek egymástól elválaszthatatlanok, sőt, a hit kizárólag eleven, cselekvő dolog lehet. Erre mutat rá Luther Márton.

Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkáját koordináló miniszteri biztos a közelgő jubileum ünneplése kapcsán kiemelte, jövőre lesznek nagy országos rendezvények, de a mi felelősségünk, hogy a reformáció üzenete hozzánk is eljusson, a gyülekezetekben magunk is szervezzünk programokat. Az ünnep identitásunkat erősíti. Nemcsak egy történelmi eseményre emlékezünk, ez számunkra lehetőség a megújulásra, élő hitünk megélésére. Ittzés Gábor egyetemi docens a 316 vagy 317-ben Savariában született tours-i püspök, Szent Márton és Luther Márton kapcsolatát elemezte élvezetes, színes előadásában. Luther Márton példaadó kereszténynek, türelmes, szent életű, jó püspöknek tartotta őt, ugyanakkor bírálta esendősége, a hatalomhoz fűződő viszonya miatt. Fabiny Tibor, a Károlyi Gáspár Református Egyetem tanára az igehirdető Lutherről tartott előadást. Isten igéjének hirdetése szóbeli tevékenység. Isten megszólít bennünket, az írott ige azt kívánja, hogy beszéddé alakuljon. Luther számára a Szentírás nem pusztán könyv volt, hanem élő hang; a hang és a szív kapcsolatát hangsúlyozta. Luther igehirdetései professzori előadások. Életében mintegy 4000 prédikációt tartott, ebből 2300 maradt fenn, a legtöbbet 1528-ban mondta el. Az igehirdetés nemcsak buzdítás, tanítás, hanem a lelkekért folytatott apokaliptikus harc. Luthernek vannak tematikus, tanítói, sorozatprédikációi, illetve posztillái.

Joó Máté evangélikus lelkész, mentálhigiénés szakember a lutheránus spiritualitásról beszélt. A spiritualitás Istenben lelt öröm, részei a változásra való nyitottság, a felesleges aktivitástól való megszabadulás és a hétköznapi dolgok iránti lelkesedés. Jézus keresztjét szemlélve juthatunk el az igazi önismeretre. Kamp Salamon karnagy, országos egyházzenei igazgató Luther és J. S. Bach kapcsolatáról beszélt, zenei példákkal, Bach gyönyörű muzsikáival illusztrálva szakmai előadását. Luther szerint a zene örömöt, boldogságot teremt, megvidámítja a lelket, elűzi az ördögöt. Bach életműve a tökéletességre törekszik.

A konferencián Weltler Gábor és Balicza Iván tartottak áhítatot, a vasárnapi istentiszteleten Ittzés János nyugalmazott püspök hirdette Isten igéjét. A rendezvény háziasszonya Isó Dorottya veszprémi lelkész volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!