Kultúra

2017.02.25. 18:36

Lovas farsang télűzéssel

Nagyvázsony – A lótartásnak hagyománya és jelene van. Több mint 80 lovat tartanak a faluban és ezt összekapcsolták a szervezők a kiszebáb égetéssel, ebből kerekedett a február végi Lovas farsang, amely országos viszonylatban is különlegességnek számít.

Molnár Sándor

A farsangi programok mellé más érdekességeket is társítottak a szervezők. Második alkalommal került megrendezésre a Pálinkamustra, amelyre öten neveztek kilenc pálinkával. A zsűri húszpontos bírálati lap segítségével értékelte a nedűket. Figyelték az íz-, és illatkarakterét, a tisztaságát, és a harmóniáját is az italoknak.

– Próbálunk objektívek lenni, de nem lehet kizárni az egyéni ízlésbeli eltéréseket, viszont konszenzusra törekszünk, hogy jó eredményt hozzunk ki a végén – avatott be a részletekbe Samu István a zsűri elnöke. A három zsűritag az idei mintákkal elégedett volt, ezért bronznál rosszabb fokozatúra nem is minősítettek senkit. A versenyt maximális 20 ponttal Kiss András nyerte, aki egy 2013-as cseresznyepálinkát hozott a megmérettetésre.

Lehet mérgek nélkül is! – ezzel a címmel tartott interaktív bemutatót a környezet és egészségkímélő háztartási szerekről Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke. Azokkal a termékekkel ismertette meg az érdeklődőket, amelyekkel kevésbé terheljük a környezetet. Beszélt például nagyanyáink praktikáiról, és felhívta a figyelmet többek között az ecet sokoldalú felhasználhatóságára. – Mosáskor használhatjuk öblítőnek, nem kell félni tőle, mert az ecet illata elillan száradáskor. Viszont színtartó, baktériumölő, puhább lesz tőle a ruha és még a mosógépemnek is jót teszek, mert nem kell megvenni a drága vízkőoldót – mondta el Szauer Rózsa.

Mire a Reményi Antal Rendezvényházban befejeződtek a programok, a maskarás lovasok és a fogatos gazdák menete is megérkezett a falu központjába. A színes forgatag vonulására sokan voltak kíváncsiak a verőfényes napsütésben. 15 jelmezes lovas és 12 fogat csatlakozott a menethez, amelyet helyi és környékbeli gazdák alkottak.

A felvonulást követően a Kinizsi Táltosai Néptáncegyüttes közreműködésével vidám műsor kerekedett. Különleges élmény volt látni, ahogy a táncosokkal együtt, a zenére lépegetett a szellemlovas lova. Később feleséget kerestek a helyi szűz legénynek, aki majdnem belehalt a megpróbáltatásokba. Végül zajjal, valamint a nézőkkel közös tánccal, vidámsággal és a kiszebáb látványos elégetésével űzték el a telet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!