Kultúra

2016.05.27. 18:11

Lelőhely-felderítés és kincskeresés a régészet napján

Veszprém – A terepbejárástól kezdve a földmunkákon át a restaurálásig minden régészeti munkát és módszert bemutattak a Laczkó Dezső Múzeum szakemberei a régészet napján.

Kutasi Zsófia

A régészeti munka bemutatása volt a célja a régészet napjának, melyet Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum tartott meg. A gyerekek és felnőttek a régészeti munkafolyamatokat követhették végig a lelőhely-felderítéstől a leletek feldolgozásáig.

Az iskolások délelőtt a múzeumban foglalkozásokon vehették részt, ahol megismerhették többek között az antropológus munkáját; megtudhatták, mire lehet következtetni a leletek, csontok állapotából, milyen módszerekkel dolgoznak a szakemberek. A régi és új eszközöket is bemutatták a múzeum munkatársai, így a modern műszereket, de a klasszikus terepbejárást is ismertették. Volt kincskeresés a Szent Miklós-szegen és az Erzsébet sétányon, ahol különböző állomásokon kellett megtalálni és összegyűjteni egy lelet részleteit.

Fotó: Penovác Károly

Délután a felnőttek tudományos-ismeretterjesztő előadásokon vehettek részt a régi közgáz iskola udvarán. Itt Csirke Orsolya régész a lelőhely-felderítésről, Regenye Judit régész a tengeri kagylókról tartott előadást. Nagy Szabolcs Balázs régész a Várbörtön mínusz negyedik szintjének kutatásáról beszélt a helyszínen. S. dr. Perémi Ágota, a múzeum igazgatója elmondta, cél, hogy a közönség hiteles képet kapjon a régészeti munkálatokról mint komoly tudományos tevékenységről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!